Шведски пчелар предлага бира с мед на евродепутатите

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Медът е сладка съставка не само в храната, а придава превъзходен аромат на напитките, независимо дали е вложен в по-обикновена бира или в един „завъртян“ коктейл. Бирата носи духа на усещането за заедност, за моментите, в които спокойно бира можеш да поседнеш с халба в ръка, да споделиш удоволствието с близки и познати, да създадеш нови приятелства. Когато в пенливата напитка откриеш вкуса на мед, ароматът става още по-впечатляващ.

На този факт залага шведът Томас Дал, професионален пчелар и производител на бири. По време на Европейска седмица на пчелата в Брюксел той представи два вида тъмно пиво с аромат на мед от пирен и карамел, и с мед и аромат на уиски.

Томас е част от екипа на бирарията Närke Kulturbryggeri, която се намира в Йоребру, на 200 км югоизточно от Стокхолм, и е добре известна в Швеция. „Северните народи имат дълги традиции в производството на бира с мед.“, казва пчеларят. „Ние шведите не сме чак толкова добри в това производство, но ако отидете в Естония например ще видите, че почти всяка пивоварна предлага медена бира. В Белгия също се предлагат около 10 вида бира с мед. Някои пивоварни дори дават възможност хората сами да си приготвят бирата по своя рецепта.“, каза той за „Агрозона“.

„Чувал съм, че в някои страни пчеларите и земеделските производители са в изострени отношения, но в Швеция те работят заедно. Производителите на органични продукти например наистина имат нужда от опрашването на пчелите, за да имат добра продукция.“, казва шведът, който през последните 7 години участва в Европейска седмица на пчелата. Според него форумът е полезен, защото дава възможност на пчелари от различни държави да се срещат и да споделят опита си.

Бирарията Närke Kulturbryggeri е затворена през юли, а през август приема посетители само в четвъртък между 16 ч. и 19 ч. При предварителни записвания може да се осигури посещение с гид, който разказва за историята на бирарията, за производството и пиенето на напитката в страната, как се комбинират

Агрозона август
Статията е публикувана в брой 71 на списание “Агрозона”.

различни видове бира. Дава се възможност да се опитат 6 вида бира, сред които е тази с мед. Цялата програма продължава около 3 часа, струва 82 лева (400 крони) на човек и включва кетъринг. Препоръката на организаторите към посетителите е да не отиват на тура пили друг алкохол, по възможност да не слагат парфюми и да не пушат цигари, за да се насладят пълноценно на различните вкусове.

Българските производители все още не са заложили на медения вкус в бирата, но интересът към този вид се увеличава. Родни пчелари вече обединяват сили и правят експерименти с бира с различни пчелни продукти.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама