Северният полюс се измества все по-бързо, обърква навигационните системи

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

GPS-ът не е засегнат, тъй като е свързан със сателити

Системите за електронна навигация, които използват за отправна точка Северния полюс на Земята, дават отклонения, тъй като полюсът променя местоположението си все по-бързо през последните десетилетия. Всяка година той се измества със скорост около 55 км в посока от канадската част на Арктика към Сибир. За сравнение, през 2000 г. скоростта на изместване е била 15 км на година, обясняват учени от американския University of Colorado.

Това е проблем в САЩ, тъй като навигационните системи на важни държавни звена като авиацията, военните и НАСА използват Северния полюс като отправна точка. Администрацията на летището в Аляска трябваше да промени обозначението на някои писти, например от 1L-19R на 2L-20R през 2009 г., тъй като пистите са разположени спрямо магнетичните полюси на Земята.

GPS системите за навигация обаче не са засегнати от тези промени, тъй като те са свързани със сателити, предава специализираният сайт в областта на физиката phys.org.

От 1831 г., когато за първи път е измерено движението на Арктика, до наши дни изместването на полюса е с 2 300 км. в посока към Сибир. Причината за това движение е течното ядро на Земята. В него има един горещ течен океан от желязо и никел, чието движение генерира магнитно поле, обяснява геофизикът на Университета в Мериленд Даниел Летроп.

В същото време магнитният южен полюс се движи значително по-бавно, отколкото Северният. Като цяло силата на магнитното поле на Земята отслабва все повече и учените смятат, че ще дойде момент, когато то ще се обърне и полярността на Северния и Южния полюс ще се промени и според учените ще се случи след около 1 000 години. Това се е случвало няколко пъти в историята на Земята, но не и през последните 780 000 години.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама