В новия епизод на Rural Up!, посветен на устойчивото земеделие и ОСП, ви срещаме с две от най-вдъхновяващите истории на фермери, които напускат града, за да се захванат с напълно ново начинание. Това са Ina Essentials и Багри. InaEssentials е семейна компания, която се посвещава на отглеждането на биологично чисти билки и създаването на натурална козметика с грижа към хората и природата. Основана от семейство Ралчеви, марката съчетава дългогодишната традиция в земеделието с модерни, устойчиви практики. Основен акцент в дейността им са лавандулата, розата Дамасцена, маточината и други лечебни растения, от които създават флорални води и масла с доказан ефект. InaEssentials не е просто бизнес, а кауза – компанията активно подкрепя местните общности, осигурявайки заетост и социална интеграция. Продуктите им са сертифицирани, ръчно произведени и оценени от клиенти в над 30 държави.
Багри е малка устойчива ферма, намираща се в територията на Натура 2000, в близост до Природен Парк “Персина” (в района на Белене), където се отглеждат пасищно около 250 овце от породата лакон. Собствениците са създателите на бутиковия ресторант Багри, използващ фермерски продукти, в центъра на София. Към фермата можем да открием и мини мандра, в която се майсторят ръчно занаятчийско сирене, кашкавал и овче кисело мляко. Овцете лакон са позната френска порода, от която се прави известното сирене Рокфор. Ароматът на млякото и месото на животните е деликатен, а маслеността на млечните продукти – много висока. Във фермата се разчита на съвременни технологии за доене и произвеждане на собствен фураж от кълнове, изключително добрата хигиена, изкарването на паша редовно и доброто оборудване в мандрата. Именно това са предпоставките фермата да се насочва и към производство на ръчно направени млечни продукти от сурово мляко, което се доближава до традиционното занаятчийско сирене.