Семена от стари български сортове зърнено-житни и зеленчукови култури заминаха към генбанка в Норвегия

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Сред тях са старите сортове домати “Биволско сърце” и “Идеал”, лимец и аегилопс

Нова партида семена от стари български сортове зърнено-житни и зеленчукови култури замина за съхранение в международното семехранилище, разположено на архипелага Свалбард  в Норвегия.

1186 образеца от 16 рода и 33 растителни вида бяха депозирани лично от посланика ни в скандинавската страна – Вера Шатилова, съобщиха от Министерство на външните работи. Материалите са предоставени от Института по растителни генетични ресурси “Константин Малков” в Садово и наброяват общо 676 498 семена. 95% от изпратените за съхранение образци са български, предьде marica.bg  

Материалите са уникални и включват местни популации от твърда пшеница, царевица и ечемик, устойчиви на биотичен и абиотичен стрес, стари сортове пшеници, широко използвани в миналото.

Своето място в семехранилището в Свалбард намериха също така стари сортове салата “Ира” и “Жълта красавица”, богати на фосфор, калий и желязо, както и на витамини С, А и В1.

Интерес сред депозираните семена представляват дивите родственици на пшеницата – див еднозърнест лимец и аегилопс, както и семената от най-вкусните и ароматни стари сортове домати, запазени и отглеждани до днес в България – “Биволско сърце” и “Идеал”.

БГ пшеници и зеленчуци заминаха за генбанката в Норвегия

Институтът по растителни генетични ресурси в Садово съхранява в генбанка най-богатото растително разнообразие от културни видове и сортове и техните диви предшественици. Опазването на уникалните български образци налага дублирането им извън страната.

По силата на подписано споразумение между Института в Садово и Министерството на земеделието и храните на Кралство Норвегия стартира процедура за дублиране на зародишна плазма от семена в световното семехранилище на архипелага Свалбард.

БГ пшеници и зеленчуци заминаха за генбанката в Норвегия

Първата пратка от България с подбрани образци е депозирана през 2014 г. 

Международната банка – семехранилище за посадъчен материал, е създадена под егидата на ООН за съхранение на семена на всички селскостопански растения, съществуващи по света. Проектът е финансиран от Норвегия и струва 9 милиона щатски долара. Всяка страна има собствен отсек в семехранилището, разположено в тунел. Задачата на семехранилището е да предотврати унищожението на семената в резултат от възможна глобална катастрофа, например падане на астероид, ядрена война или глобално затопляне.

БГ пшеници и зеленчуци заминаха за генбанката в Норвегия

Намира се на дълбочина 120 м и на височина 130 м над морското равнище в шпицбергенския главен град Лонгирбюен. Банката е оборудвана с взривобезопасни врати и шлюзови камери. Съхранението на семената се обезпечава от хладилната инсталация, способна да работи с горивото на местните въглища и вечната замръзналост. Семената се съхраняват увити в алуминиево фолио при температура от -20 до -30°C. Свалбард е избран за местоположение на хранилището заради вечната замръзналост и ниската тектонична активност.

БГ пшеници и зеленчуци заминаха за генбанката в Норвегия

Националната ни генбанка е изградена в ИРГР-Садово през 1984 г.

В нея се поддържат над 60 000 образеца, от които 43 147 при условията за дългосрочно съхранение. Базовата колекция е представена от 33 семейства, 150 рода и 600 растителни вида.

Запазването на разнообразието от културни растителни видове и техните диви родственици се постига чрез поддържане на три колекции: Базова колекция – поддържа се при условия за дългосрочно съхранение на семенни образци, които се съхраняват в херметично затворени опаковки, при ниска влажност на семената и температура минус 18ºС. При тези условия семената запазват жизнеността си без изменение от няколко десетки до сто и повече години. Работната колекция гарантира безопасно съхранение на семена от три до десет години при плюс 6ºС.

Обменната колекция осигурява материали за свободен обмен с партньори от националната и международната система. Към националната генбанка в ИРГР-Садово има лаборатории, в които се провеждат специфични анализи и дейности, свързани със съхранението на растителния генофонд.

Генбанката извършва безвалутен обмен с над 100 генбанки, ботанически градини и международни центрове за растителни и генетични ресурси в света.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА