Представителите на Дания и Швеция поискаха Европейската комисия да предприеме законодателни мерки, с които да се намали изхвърлянето на хранителни отпадъци в Европа. Това стана по време на провелия се вчера Съвет по земеделие на ЕС, предава Agra Europe. В момента количеството на тези отпадъци възлиза на 89 млн. тона на година. По-голямата част от останалите страните-членки подкрепят това предложение, но някои от тях настояват също да се упражнява по-голям контрол върху частния сектор.
През 2011 г. ЕС започна инициатива за намаляване двойно на изхвърляната храна до 2020 г. Друга цел е до 2020 г. да се намалят с 20% входящите ресурси в системата на хранителните вериги.
В тази връзка ЕК ще състави „широк списък“ на хранителните продукти, които не се задържат дълго време на щандовете и имат много дълъг срок на годност. Те могат да бъдат изключени от изискването на етикета им да пише „най-добър до“. Освен това ще се създаде нов режим за събиране на хранителните отпадъци и той ще влезе в сила от 2016 г.
По официални данни на Организацията на ООН по прехраната (FAO) всяка година в целия свят се изхвърлят 1.3 млрд. тона храна. Това са прахосани 250 км3 вода и 1.4 млрд. хектара земя, както и 3.3 млрд. тона емисии въглероден диоксид.