Русия внася повече сирене

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Вносът на сирене в Русия се увеличава заради застоя в местното производство, пише schweizerbauer.de. По данни на Съюза на млекопроизводителите „Союзмолоко“ доставките на сирене от чужбина през първото тримесечие на 2016 г. са се увеличили с почти една трета в сравнение със същия период на миналата година и достигат 49 300 тона.

Произходът на сиренето най-често е от Беларус, Сърбия и Армения. Заради ембаргото за храни от Запада общият внос на продукта в Русия падна с 37%през първото тримесечие на 2016 г. в сравнение със същия период на 2015 г.

В същото време местното производство на сирене практически е в застой. Статистиката на „Союзмолоко“ сочи, че през първото тримесечие на 2016 г. то е намаляло с 1,2% спрямо същия период на миналата година и достига 103 700 т. Според изпълнителния директор на съюза Артем Белов стагнацията се дължи на намаленото търсене в следствие на намалените доходи на населението, дефицита на сурово мляко за мандрите и силната конкуренция от белоруските мандри.

Спад с 9% на годишна база (до 529 000 т.) в производството на мляко в страната очаква през настоящата година агроминистерството на Русия.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама