Ръст в произведените зеленчуци през 2021 г, за 2022 г прогнозите сочат рязко свиване

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Очакванията са вносът да се равнява на 15% от нужните за страната ни количества

Над 690 хил. тона е общото количество произведени зеленчуци през 2021 г, се посочва в специален бюлетин на земеделското министерство. Година по-рано производството на зеленчуци се е равнявало на 651 хил. тона, което е минимален ръст от над 5%, сочат сметките. От оранжерии са произведени 108.5 хил. тона, докато през 2020 г количеството оранжерийни зеленчуци е било около 100 хил. тона.

През стопанската 2021 г. основните площи, използвани за производство на зеленчуци в земеделските стопанства, са 37.1 хил. ха, което е с 1.6% повече от предходната година. Откритите площи, засадени със зеленчуци, са 36.0 хил. ха, от които са реколтирани 35.1 хил. ха. Общата оранжерийна площ през 2021 г е била над 1,1 хил. ха, като от тях над 350 ха стъклени оранжерии и 750 ха полиетиленови.

Най-голямо е производството на картофи – 195.6 хил. тона, домати – 116.4 хил. тона, дини – 107.3 хил. тона и пипер – 61.6 хил. тона. Производството на култивирани гъби е 1 926 тона.

Статистиката показва, че общо произведените през 2021 г домати са почти на същите нива като от предишната година, докато при пипера има ръст от над 20% на годишна база, достигайки до над 61,5 хил. тона. Краставиците и корнишоните също запазват нивата си от над 53 хил. тона, както и картофите, главестото зеле и лука, докато при ягодите производството се е увеличило с над 47% до над 6,2 хил. тона.

За 2022 г прогнозите на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) сочат, че най-сериозно се очаква да е намалението при производството на краставици – до 45 хил. тона. При доматите свиването ще е с около 6% на годишна база, като според експертите това се обяснява с отчетливото свиване на отглежданата оранжерийна реколта. При пипера нивата се очаква да бъдат запазени. Вносът на зеленчуци обаче обещава да бъде с все по-голям дял на фона на спадащото родно производство, казват от САРА. На годишна база през 2021 г. нетният внос на домати е нараснал с около 9%, а при пипера и краставиците с 19%. По оценки на САРА през 2022 година, това увеличение на нетния внос ще се запази и ще остане в рамките на 15% на годишна база.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА