Ръководството на Българска агенция по безопасност на храните ще се срещне по-късно днес с представители на млекопроизводителите. На срещата ще бъдат представени данни от контролната дейност на Агенцията в сектор „Мляко”.
В началото на миналия месец започнаха проверките в 1200 български ферми, в които има над 50 крави. Целта е да се докаже, че суровината им отговаря на всички европейски изисквания. При отклонения от нормите за хигиенни изисквания към млякото, стопанствата ще имат тримесечен срок, за да покрият критериите за качество. След това обектите отново ще бъдат проверени. Проверките в млечните ферми се правят по план, който е одобрен от Еврокомисията. Стопанствата, изпълнили всички европейски изисквания, ще бъдат допуснати за търговия на вътрешния и на общностния пазар.
Само продукти с дълъг срок на зреене като сирене и кашкавал може да се правят от млякото, което не отговаря на европейските изисквания. Това беше договорено с Европейската комисия в края на миналата година. С тази суровина обаче не може да се прави кисело мляко или да се предлага като прясно.