Проучване: Близо 15% повече деца получават разнообразна храна чрез училищните схеми

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

Общият бюджет на ЕС за схемата за периода 2017—2023 г. бе определен на 250 милиона евро на учебна година, ревизират законодателната рамка през 2023 г

Европейската комисия публикува проучване в подкрепа на оценката на схемата на ЕС за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко в училищата. Схемата за училищата подкрепя разпространението на селскостопански продукти на учениците, от детската градина до средното училище, както и образователни мерки за увеличаване на консумацията на тези продукти и оформяне на по-здравословни диети. Докладът показва, че делът на децата, получаващи както плодове, така и зеленчуци и мляко/млечни продукти, се е увеличил през периода на оценка от 40,2% през 2017/18 г. на 54,6% през 2020/21 г. и че се разпространява по-голямо разнообразие от продукти, което показва, че повече деца се възползват от по-разнообразно предлагане на продукти.

Повечето от децата, участващи в схемата на ЕС за училищата, принадлежат към възрастовата група от шест до десет години (средно 71% през първите 4 учебни години). Проучването за подкрепа на оценката добавя, че съществуващата схема изпълнява основните си цели за увеличаване на потреблението на избрани селскостопански продукти от децата и подобряване на хранителните им навици. Анализът обхвана периода на прилагане на схемата на ЕС за училищата от влизането ѝ в сила от 1 август 2017 г. за четири учебни години (от 2017/2018 до 2020/2021). Прилагането на схемата на ЕС за училищата е силно повлияно от избухването на пандемията от Covid-19 през март 2020 г. Различията, наблюдавани сред страните от ЕС, са главно резултат от мерките за контрол и политиките в областта на общественото здраве, прилагани от националните правителства за справяне с пандемията. По-специално, нарастващата тенденция на участие в схемата за училище за плодове и зеленчуци се обърна, когато пандемията започна. Усвояването на млечната схема постепенно намаляваше още преди Covid.

Разпределените количества продукти са адаптирани към намаляването на броя на децата, участващи в схемата към пролетта на 2020 г. Това означава, че общите разпределени количества плодове и зеленчуци са намалели с около 22% между 2017/2018 г. и 2020/2021 г. (след увеличение от 3,7% между първата и втората година от настоящата схема), докато общите количества мляко са намалели с около 38% и постоянно през анализирания период. В допълнение към трудностите при доставката на избраните продукти за разпространение по време на пандемията се намесиха и други фактори, като например националните решения относно честотата на разпространение, продължителността на дистрибуцията, средния размер на порциите и състава на разпределените продукти.

В своите препоръки проучването за подкрепа на оценката очертава, че още по-добри резултати могат да бъдат постигнати чрез включване на учителите повече, както и на други професионалисти в областта на образованието и родители / семейства. Други препоръки включват разработване на специфична система за мониторинг на биологичните продукти, разпространявани като част от схемата, и повишаване на осведомеността на участващите училища за намаляване на хранителните отпадъци по време на разпространението на продуктите.

През 2023 г. Европейската комисия ще предложи преглед на законодателната рамка на схемата на ЕС за училищата като част от стратегията “От фермата до трапезата”. Проведеното проучване в подкрепа на оценката на схемата на ЕС за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко в училищата, както и обществената консултация, открита от май до юли 2022 г.,проучването на Евробарометър и други проучвания, ще бъдат включени в оценка на въздействието, която ще представи и анализира вариантите на политиката за преразглеждане на схемата.

Общият бюджет на ЕС за схемата за периода 2017—2023 г. бе определен на 250 милиона евро на учебна година: до 150 милиона евро за плодове и зеленчуци и до 100 милиона евро за мляко. През юли 2022 г. Европейската комисия обяви, че преразпределението на помощта по схемата на ЕС за училищата отпуска 2,9 милиона евро за задоволяване на нуждите на разселените украински деца в училищата на ЕС.

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА