Проучиха над 120 БГ сорта пшеница как реагират на новия климат

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Изследвани са и 90 генотипа твърда пшеница, както и овощни видове

Над 120 български и чуждестранни сортове обикновена зимна пшеница са оценени в условия на промени в агроклиматичните условия в две различни локации – Генерал Тошево, Северна България и Садово, Южна България, стана ясно от проф. д-р Елена Тодоровска – главен научен секретар на Селскостопанска академия в рамките на годишната работна среща по Националната научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“ (ННП-ХРАНИ) към Министерството на образованието и науката.

По време на изследването са проучени и 90 генотипа твърда пшеница в района на Чирпан и са идентифицирани сортове обикновена и твърда пшеница с високи и стабилни добиви, добри качествени показатели, с висок адаптивен потенциал и устойчивост на болести, подходящи за райониране в Северна и Южна България. Данните са от значение за изграждане на подходяща сортова структура при производството на пшеница в рискова климатична среда, в различни агроклиматични райони на страната и ще бъдат предложени на заинтересованите страни – министерства, администрации, фермери и преработватели.

Проф. Тодоровска съобщи още, че е получена информация за голям брой експеримeнтални царевични хибриди от различни групи на зрелост (FAO 200-400; FAО 400-500 FAO, FAO 500-600 и над 600) и е установена екологичната стабилност и пластичност на изследваните експериментални царевични хибриди, част от които са представени в ИАСАС за изпитване и признаване, и последващо агроекологично райониране в страната. Проучена е реакцията на 12 нови сорта сливи и 22 сортоподложкови комбинации при черешата към стресови абиотични фактори, като зимоустойчивост; устойчивост на късни пролетни мразове и сухоустойчивост на основата на полски и лабораторни изследвания – изготвени са препоръки към овощари и МЗм за по-правилното им райониране във връзка с променящите се климатични условия.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА