Производството на говеждо месо в ЕС остава стабилно

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

С отклонение от само 0,2%, производството остава стабилно в сравнение с първите пет месеца на миналата година

Производството на говеждо месо в ЕС през първите 5 месеца на годината остава стабилно, според последния доклад на Евростат. Има леко увеличение с 0,2% от данните, отчетени за същия период на миналата година, както и голям спад в няколко страни като Ирландия, Германия и Швеция, предаде Euromeatnews.
2,7 милиона тона говеждо месо са произведени в ЕС до края на май. Производството беше ограничено през първите два месеца на годината, особено през януари, но това беше компенсирано от увеличеното производство от март до май.

Разглеждайки данните по държави, Испания показа най -голямото реално увеличение на производството на говеждо месо през това време (+17 000 тона), следвано от Франция (+10 000 тона) и Португалия (+3 000 тона). Италия и Полша също увеличават производствот си.
От друга страна, намаленото производство идва до голяма степен от Ирландия (-17 000 тона), Германия и Швеция (и двете -5 000 тона). Холандия и Белгия също произвеждат по-малко на годишна база.

“Като се има предвид броя на закланите говеда, общо 9,2 милиона животни са преработени в блока между януари-май (включително), което е с 0,8% повече в сравнение със същия период преди година. Не е изненадващо, че Испания е начело (+63 000 глави) ), следвана от Италия (+31 000 глави) и Франция (+23 000 глави). Спадът дойде от Ирландия (-43 000 глави), Турция (-20 000 глави) и Швеция (-17 000 глави) “, коментира Хана Кларк, анализатор на AHDB.

Европейската комисия прогнозира, че производството на говеждо месо ще намалее с 1,4% като цяло през 2021 г., което се дължи отчасти на свиващото се стадо крави. Вследствие на това вносът на говеждо месо в ЕС се очаква да се увеличи с 8% за годината като цяло.

По данни на Евростат вносът на говеждо месо от ЕС за януари-май в момента е намалял с 19% на годишна база. ЕК очаква вносът да се увеличи през втората половина на годината, отчасти се дължи на повишената дейност по обслужване на храни.

ЕТИКЕТИ:
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА