Най-древното жито в света е лимецът. Един от първите му производители в Добруджа е Тодор Моралийски. Неговата идея е добруджанското село Гурково да се превърне в сборен пункт на производители на чиста храна – не само лимец, а и зеленчуци, плодове, мляко, млечни продукти. Това съобщава радио “Добруджа”.
По принцип лимецът се сее по-рано от пшеницата и се жъне по-късно, като за да се запази чистотата на зърното се изчаква да се прибере първо пшеницата и след обстойно почистване на комбайните, те се пускат в полето с лимец. По-добри добиви се очакват тази година от стопаните – около 250 кг./дка, като миналата година добивът е бил под 200 кг. Цената тази година на непочистения лимец е била 4 лв./кг., а почистеният струва два пъти по-скъпо-8 лв./кг. Надеждите са тази година цените да паднат и да се намерят повече производители на хляб, за да е по-достъпен той за повече хора. Тодор Моралийски се занимава с отглеждане на лимец от 2009 г., като тази година е заложил на 20 дка. Има засята и спелта, а от догодина мисли да сее и египетска пшеница – камут, който е с голямо съдържание на глутен, за разлика от лимеца.
Моралийски е доволен и твърди, че дори цената на лимеца да падне на 2 лв. пак ще има печалба, тъй като разходите за отглеждане на културата са малки. В България сега лимецът е бутикова стока, но в чужбина, най-вече в Германия, Австрия и Гърция сеят много спелта и предлагат продукти на които пише, че са от лимец, тъй като наричат спелтата големият лимец. Не повече от 10 фирми в Добруджа са купили семе за лимец от него – от Доминион Грейн, които са засадили 200 дка лимец до обикновени стопани с по 200, 300 квадрата. За обработката на древното жито е нужна машина за олющване, която е поръчана от Турция. Земеделецът разполага и с каменна мелница. Проблемът е, че лимецът все още не е сертифициран като култура, а е нужно да се знае къде се сее, казва Тодор Моралийски, който тази година е решен да кандидатства по ПРСР за отпускане на средства за биологично земеделие.
Основните предимства на лимеца са, че зърното не е третирано с нищо. Ори-сей-мели и яж- това е лимецът. Не са използвани препарати, торове, фунгициди, а фибрите, които подпомагат храносмилането са 8-9 %. За сравнение, в бялото брашно тяхната наличност е 3.5 %. Не е за подценяване и наличието на важни елементи и метали като цинк и желязо, чиято концентрация в лимеца е 2-3 пъти по-голяма.