Производители на чесън в Украйна заедно печелят пазарни позиции

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Производството на чесън в Украйна се разраства през настоящия стопански сезон, след като през 2016 г. фермерите успяха да вземат добри цени за продукцията си и в последствие да увеличат с между 2 до 10 пъти площите в страната. Освен това секторът се модернизира и има потенциал за развитие.

„Преди два месеца започнахме да изграждаме складове и малък цех, за да можем да обработваме 1 000 тона чесън на сезон. Очакваме следващата реколта през юли.“, казва за freshplaza.com Наталия Сударкина, производител и консултант при отглеждането на чесън. „Мисля, че този сезон ще е много интересен, защото ще имаме голяма реколта от чесън в страната. Това обаче не означава, че цените ще бъдат по-ниски.“, допълва тя.

Производителите на чесън все по-често се обединяват, за да реализират заедно продукцията си. Много от тях са започнали да напояват капково, поради което се очаква качеството да се повишиш още след 2-3 години. Традиционните сортове чесън са с наситен вкус и интензивен аромат. Дъждът, който през тази година бе в изобилие, също съдейства за повишаване на добивите. Сортовете чесън, които производителите са избрали да садят са студоустойчиви на температури -20/-25 градуса.

Наталия Сударкина и съпругът й за засадили чесъна през октомври на 121 ха и в началото на юли реколтата ще бъде прибрана. Около 70% от продукцията ще бъде продадена на местния пазар, а останалото ще бъде доставено в Канада и някои европейски държави.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама