Прогнозират се чести и повсеместни валежи през следващите дни

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Падналите валежи през изминалите дни подобриха почвените влагозапаси в горните слоеве

След сухото и горещо време до средата на април с максимални стойности достигнали в някои райони на Дунавската равнина до и над 33° С, агрометеорологичните условия в края на изтеклия седемдневен период претърпяха промняна. Падналите валежи в полските райони от страната, на места с количества от 25-40 l/m² подобриха почвените влагозапаси в горните слоеве, съобщи Драгомир Атанасов, агрометеоолог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време

Прогнозират се чести и повсеместни валежи, повишаване съдържанието на вода в почвата и нормализиране на топлинните условия.

Вегетационните процеси при земеделските култури ще протичат с умерени темпове при средноденонощни температури близки до климатичните норми.

При пшеницата и ечемика ще се наблюдава фаза вретенене. При засетите полета със слънчоглед и царевица ще протича покълване и поникване.

При късните сортове овошки ще се наблюдава цъфтеж, а при раннните и средноранните видове формиране и наедряване на завръзите.

В началото на периода в котловините и високите полета не е изключена вероятността за минимални температури около критичните за цветовете и младите завръзи на овошките и риск от повреди.

Неустойчивото време през повечето дни от периода ще ограничава възможностите за работа на полето – предсеитбени почвообработки и сеитбата на слънчоглед и царевица, растителнозащитни пръскания при трайните насаждения и зимните житни култури.

Във фаза вретенене посевите с пшеница трябва да се обследват за появата, разпространението и вредоносността на някои икономически важни вредители и гъбни болести – обикновена житна пиявица (възрастни и ларви), вредна житна дървеница, брашнеста мана и септориоза.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА