Проф. Божидар Димитров: Все по-високопроизводителната техника – причина за обезлюдяване на селата

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Населението в българските села е останало само 2 от общо 7.5 милиона души в страната, това казва директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров пред агенция „Фокус”. Той посочва, че обезлюдяването на малките населени места в българската история при промяна на обществено-икономическите, политическите, технологичните, климатичните и дори здравословните за живот условия се е случвало и преди.

Професорът припомня факти от миналото – причина за изчезването на селата в цели региони и за появата им на ново място е изкуственото създаване на привилегии в нов регион по важни държавнически съображения. В края на ХVІІ и в началото на ХVІІІ век султанът се чуди как да изхрани нарасналия до 2 милиона Истанбул. Обявява, че който българин се засели там, ще получи по триста декара плодородна земя и докато не укрепи стопанството си, няма да плаща 5-6 години данъци. Гарантира и пазара му. И докато атлантическите нации колонизират Америка с кораби, ние колонизираме с рало и плуг Източна Тракия и Предна Мала Азия, посочва Димитров.

Като причина за намаляване на населението по селата той на първо място посочва все по-високопроизводителната техника – днес 10 механизатори обработват без особени усилия и в рамките на агротехническите срокове по 100 000 – 200 000 декара на арендатор или на земеделска кооперация. Това е световно явление – в Дания, където кварталният магазин е пълен с датски колбаси и масло, селските домакинства са вече само 69 000, изтъква професорът. Културите, изискващи много работна ръка – тютюн, лозя, овошки, намаляват своя дял, а някои се и механизират. Освобождава се значителна работна ръка, която в нормалните страни се насочва към градовете – в сферата на индустрията и услугите. Друга причина, която той открои, е, че заради добър икономически климат много села с 50–100 къщи до 1989 г. са се превърнали в градове или квартали като така са допринесли за намаляване на населението в селата у нас. Част от примерите, които той посочва, са Свети Влас, Равда, Ахелой, Черноморец, Приморско и Китен.

Тъжно е да се гледат обезлюдени села, но да се надяваме, че това е временно, коментира професорът. Той посочва, че в Странджа днес има видимо, макар и слабо оживление. Божидар Димитров споделя, че вижда биволовъдни-, краве-, овце- и свинеферми, мандри и къщи за туристи в района. Виждам и нещо, което видях във Франция още през седемдесетте години – фамилните къщи на село стават втори дом за уикенда. За нашата страна, дълга 500 км и широка 300, напълно приложимо е, стига да се оправят пътищата – впрочем, това се случва вече в много региони на страната, казва още Божидар Димитров.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements