Природа или химия

Златко Златков
Златко Златков
5 Минути

Марияна Петрова, медицински козметолог и СПА терапевт за синтетичните и естествените масла – тема на сп. „Агрозона”, януари 2013

Синтетичните масла се добиват чрез преработка на нефт или нефтени продукт, като се получава вазелиноподобно мастна консистенция, която служи като основа на козметични кремове, емулсии, лосиони и др., най-често предлагани на много ниски цени. Продукти с подобен състав за кожата, лицето и тялото съдържат мастни компоненти, които могат да предизвикат зачервявания, сърбежи, поява възлоподобно акне, комедони, поради нарушаване на киселинността на хидро-липидния слой, който има защитна функция на епидермиса. Това се дължи на факта, че са трудно поносими от кожата, тъй като създават плътен филм, потискащ нормалните и физиологични функции. Те не попиват добре в епидермиса, влияят отрицателно върху нормалното кръво и лимфно обръщение, запушват порите и пречат на нормалното функциониране на мастните жлези като прекомерно го омазняват, пречат на обмяната на веществата в клетките, тъй като липсват важните за кожата витамини А, F, микро и макроелементи, антиоксиданти и флавонодиди.

Естествените забавят стареенето

Добиват се от плодовете на дърветата, грудки и растителни храсти в умерения, тропичен и субтропичен пояси на земното кълбо. Естествените растителни масла най-много се съдържат в месестите и костилкови плодове с много здрава обвивка. Имат характерен цвят и мирис, някои от тях с остър, пикантен привкус. Някои видове са познати и се използват още от древността, а към 7-8 век са ценна търговска стока.Процесът на добиване е много трудоемък – в миналото плодовете са били почиствани от меката част, разбивали са ги с камъни, сушили са ги на слънце, после леко са ги препичали и са ги мелили в каменна мелница.

От полученото брашно смесено с малко вода, са изтисквали маслото. В днешно време най-качествените растителни масла се добиват по студено пресован начин. Както в древността, така и в съвременните изследвания потвърждават мнението, че естествените растителни масла са незаменими за човешкия организъм, тъй като съдържат в различен, но винаги висок процент ненаситени мастни киселини, полезни за сърцето и кръвоносните съдове. Съдържат антиоксиданти-витамин А, Е, които се свързват със свободните радикали. Витамин А и Е, подобряват циркулацията на кръвта, храносмилането и повишават защитните сили на организма. Така се забавя стареенето на кожните клетки и целия организъм. Тези масла са незаменими за подобряване на функциите на кожните клетки при изгаряния, рани и раздразнения.

Приложения в козметиката

Тези масла са богати на линолова, линоленова и олеинова мастни киселини-научно доказан ефект като овлажнители против дехидратацията. Също така те са богати на полинофеноли витамин Е /от 300 до 700 мг/кг естествени антиоксиданти качества, които се борят със свободните радикали /слънце, студено време, тютюнопушене, вредни емисии/, които блокират достъпа на кислород в клетките вследствие на което се „стимулира” производството на вредните „колагенеза” и „еластаза”. В резултат кожата изглежда сивкава, без блясък и свежест, отпусната.

В козметологията естествените масла лесно попиват и са близки до човешката кожа, защото тя е мастно, а не водопропусклива, като и придават кадифена мекота и гладкост. Стимулират производството на колаген и еластин /анти ейдж ефект/. Прилагат се като продукти за масаж на лице и тяло, за влагане в козметични кремове, емулсии за защити от слънце и мастни или като базови масла в ароматерапиите. Участват в нормалната мастна секреция на жлезите и балансират мастната обмяна в клетките благодарение на съдържанието на витамин А. Прилагат се като продукти за масаж на лице и тяло, за влагане в козметични кремове, емулсии за защита от слънце и маски или като базови масла в ароматерапиите. Участват като важна активна съставка в продукта на съвременните СПА ритуали за релакс, като успокояват нервняата система, стреса, стимулират обонятелните органи и нервните рецептори на кожните клетки.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама