Преработвателите на билки трудно инвестират в нови технологии

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Има различни нови технологии на преработка на билки, но дори и да имат капитал, който да инвестират в тях, предприемачите у нас рядко са склонни да го правят. Това е наблюдението на екипа на Фондация „Информация и природозащита”, по проект за устойчиво ползване на лечебните растения, финансиран от Българо-швейцарска програма за сътрудничество.

В преработката на билки има няколко етапа:  първична преработка, която включва събиране, почистване, изсушаване или замразяване и пакетиране и така наречената дълбочинна преработка: извличане на активните съставки за получаване на субстанции, използвани в хранителни добавки, козметика,  лекарствени форми и други продукти. Болшинството от преработвателите в сектора у нас извършват само първична преработка, с което се получава най-много 5% добавена стойност. При всеки следващ етап от процеса се добавят по минимум 5% до 10% повече към стойността на готовия продукт. Към момента ние изнасяме билките основно само след първичната преработка, на бали, а в чужбина се преработват. Затова у нас се връщат многократно по-скъпи продукти.

Това обяснява факта, че по изнесени количества диворастящи билки страната ни е на първо място в Европа, но ако обърнем износа във финансово изражение, заемаме едно от последните места. Българските билки се изнасят сушени – цвят, стрък, листа, плод, кора, корен или замразени – плод. Това определя ниската им цена. Средно за България тя е 1 400 евро за тон. Страни със силно развита преработваща индустрия, като Франция, които продават билките след преработка и пакетиране (примерно като пакетчета чай) постигат средна цена на тон от 4 950 евро, 7 700 евро за Швейцария и 20 810 долара за Япония.

България е лидер в Европа по износ на изсушени и замразени лечебни и ароматни растения. Около 200 билки от 140 растителни вида са обект на експорт. Около 17 000 – 20 000 тона изнасяме годишно, разпределени по следния начин: 65% за Германия, 10% за Испания, 5% за Италия, 5% за Франция и 5% за други държави.

Преработвателната индустрия у нас работи повече с култивирани суровини, заради сигурността на качеството и количествата, която предлагат, поради което по-голямата част от преработваните у нас билки са от култивирани източници. Диворастящите билки могат да притежават по-добри активни вещества от култивираните, но тяхното качество зависи от начина, по който биват преработвани и съхранявани.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА