Преработваме в консерви все по-малко плодове и зеленчуци

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Преработвателите на плодове и зеленчуци отбелязват спад в продукцията си

През 2020 година са преработени 99.3 хил. тона пресни плодове и 115.3 хил. тона пресни зеленчуци, сочат анализите на земеделското министерство. Произведена е 96.9 хил. тона готова продукция от плодове, a готовата продукция от зеленчуци е 82.3 хил. тона. С най-голям дял от преработените плодове са ябълките, черешите и прасковите. От преработените зеленчуци с най-голям дял са доматите, пиперът и картофите.

За дейността си през 2020 година са предоставили статистически данни 203 предприятия. Като търговски дружества са регистрирани 91% от предприятията, преработващи плодове и зеленчуци.

Преработените пресни плодове са с 13,1% по-малко от предходната година, сочи статистиката, а от преработените плодове с най-голям дял са доставените от български производители – 55.4%, следват внос от трети страни – 20.8% и доставките от ЕС – 15.3%, показват още данните.

Преработени са 115.3 хил. тона пресни зеленчуци, което представлява с 9.5 % повече от предходната година. От преработените пресни зеленчуци с най-голям дял са доставените от български производители – 81.8%, следват доставките от ЕС – 4.7%, и внос от трети страни – 2.6%.

112 предприятия са преработвали пресни плодове през 2020 г.

С най-голям дял от преработените пресни плодове са ябълките – 33.7%, черешите – 31.6%, прасковите – 12.5%, и сливите – 10%. В производството на готова продукция са вложени 2.6 хил. тона плодови концентрати или други междинни продукти, като 49.8% са местно производство, доставките от страните на ЕС са 14.7%, а вносът от трети страни е 35.5%.

Най-много концентрати са вложени от ягоди – 490 тона, от вишни – 431 тона и от праскови – 316 тона.

139 предприятия през 2020 г са преработвали пресни зеленчуци, картофи и гъби, показват още данните. С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите – 35.9%, следват пиперът – 20.4%, и картофите – 13.1%. Патладжанът заема

четвърто място с 6.1% от преработените зеленчуци.

В производството на готова продукция са използвани 6.8 хил. тона зеленчукови

концентрати или други междинни продукти, като 58.4% от тях са местно производство, 29.2% са доставки от ЕС и останалите 12.5% са внос от други страни. Най-големи количества зеленчукови концентрати и полуфабрикати са от домати – 5 156 тона, а от пипер са вложени в производството 815 тона.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама