Предложение: Затвор за произведители на храни, които влагат повече добавки

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Затвор за производителите, които влагат в храните повече добавки, отколкото са записали в рецептурника, това предвижда нов закон за храните, който в момента се подготвя от екип на аграрното министерство и браншовите организации от хранителната индустрия.

Предлага се разминаването между истинския състав на продуктите и написаното на етикетите да се счита за документална измама с подлагане на риск на човешкото здраве, уточни Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, която е в работната група по новия законопроект, пише в. “Монитор”.

В момента много фирми от сектора правят храни, които нямат покритие с обявената рецептура, уточни тя. Обикновено в манджите има повече консерванти и стабилизатори от обявените на етикета, а несъответствието се хваща само когато стане инцидент. В подобна ситуация се предвижда и опцията да се затваря предприятието.

Кметовете пък ще бъдат санкционирани с тлъсти глоби, ако си траят за незаконни цехове за храни в общината, гласи проектозаконът.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама