Предимно селските райони изпитват обезлюдяване

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Видин отстъпва първото място по обезлюдяване в Европейския съюз на един хърватски регион

Селските региони представляват почти половината (45%) от площта на ЕС през 2021 г. Въпреки това, според данните за населението на 1 януари 2021 г., само 21% от населението на ЕС е живяло в тях. През периода 2015-2020 г. населението на предимно селските райони намалява средно с 0,1% всяка година, докато в населението на междинните региони не се наблюдава почти никаква промяна. От друга страна, населението на предимно градските райони нараства средно с 0,4% всяка година. Тази информация идва от публикациите от Евростат. 

През периода 2015-2020 г. броят на възрастните хора нараства бързо. Броят на хората на възраст над 65 години нараства с 1,6% всяка година в предимно градските региони и в междинните региони. Въпреки това най-бърз растеж сред тази група е регистриран при живеещите в предимно селски райони (1,8% всяка година).

Обратно, броят на хората в трудоспособна възраст (20-64 години), живеещи в предимно селски райони, намалява средно с 0,6% всяка година. Броят на по-младите хора (под 20 години) намалява с малко по-голяма разлика (-0,7% всяка година). Същите тези две групи са имали растеж в предимно градски региони (съответно 0,1% и 0,3% всяка година), което предполага, че тези хора са напуснали предимно селските региони, за да продължат образованието си или да търсят работа.

През периода 2015–2020 г. селските региони с най-висок процент на обезлюдяване са хърватските региони Вуковарско-сриемска жупания (-2,5% годишно) и Пожешко-славонска жупания (-2,3%), както и българският регион Видин ( също -2,3%).  

Селските региони с най-високи темпове на нарастване на населението са гръцките островни региони Икария, Самос (2,8% годишно) и Лесбос, Лимнос (2,7%), следвани от германския регион Ландсхут, Крайсфрей Щад и островния регион в Канарските острови Испания , El Hierro (и двете 1,3%). 

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА