Преди зареждането на кочините: БАБХ въвежда специален режим на движение на домашните свине

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
8 Минути

Движението на домашните свине на територията на страната ще се извършва по специален режим в зависимост от зоната, в която попада животновъдния обект, е записано в нова заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Паскал Желязков. Заповедта се отнася до зареждането на обектите, които биват дефинирани освен като индустриални и фамилни ферми, така и личните стопанства, на които им предстои попълване след изтичане на срока на декларациите, които подписаха самите стопани при бума на АЧС у нас през 2019 г.

АЧС, Ифлуенца по птиците, Agrozona.bg

Как са разделени регионите

Според решението на ЕК (EС) 2014/709 в част ІІ, където се поставя елипсовиден печат и месото може да бъде изнасяно и зад граница, попадат цялата област Хасково, Ямбол, Стара Загора, Перник, Кюстендил, Пловдив, Пазарджик и Смолян. С диамантен печат и доказано наличие на заразата при домашни свине независимо от обекта са териториите, определени в част ІІІ, в които са включени 19 цели области в страната, сред които Благоевград, Добрич, Габрово, Кърджали, Ловеч, Монтана, Плевен, Разград, Русе, Шумен, Силистра, Сливен, София-град, София-област, Търговице, Видин, Варна, Велико Търново, Враца. В този списък са включени и части от област Бургас – общините Камено, Бургас, Малко Търново, Приморско, Созопол, Средец, Царево, Сунгурларе, Руен и Айтос.

 

Най-рисковите региони са с най-строги мерки

Движението на домашните свине от животновъдни ферми от населени места, посочени в част III на приложението на Решение (ЕС) 2014/709 и които попадат извън 3-км предпазна и 10-км надзорна зона, в следствие на възникнало огнище на ЧАС или за които са изтекли периодите на рестрикции, наложени в зоните около тях, до животновъдни обекти за отглеждане на свине в индустриални ферми, фамилни ферми и лични стопанства в населени места, посочени в чааст II или част III на приложението на решението, трябва да уведомят писмено за движението Областната дирекция на БАБХ, както и да проведат ред изследвания преди това. Свинете трябва да са отглеждани в обекта на произход в продължение най-малко на 30 дни преди датата на движението или от раждането им и в продължение на най-малко 30 дни преди датата на движението в обекта да не са внасяни свине от други обекти. Седмица преди движението от пратката трябва да са взети кръвни изследвания за наличие на АЧС. Обектите имат възможност да упражняват тази дейност и ако те са били проверявани двукратно в рамките на година през интервал най-малко от 4 месеца от официален лекар, правени са клинични прегледи на свинете над 60-дневна възраст, всяка седмица са взимани изследвания от умрелите в обекта свине и са изпълнявани ред мерки по биосигурността. Сред тях е отглеждането на закрито и при осигурена ограда от диви свине, прилага се строга дезинфекция, има съответните одобрени планове за действие, както и при доказано подобно поведение в обектите, които се намират в радиус от 3 км около този обект.

До кланиците пак се вади термометър

Придвижването на домашните свине от животновъдни обекти за отглеждане на свине в индустриални ферми и фамилни ферми от населените места, посочени в част III, трябва да става при спазване на същите условия и когато животните са насочени към кланици на територията на страната, както и за източнобалкански свине до кланици на територията на област Шумен, които са одобрени от БАБХ. Те ще се движат пак със списък от писмени документи, а свинете трябва да са отглеждани в обектите повече от месец, като в рамките на същото време не трябва да е имало заселване със свине от други места във фермата. Вариант за движение на свинете е и ако обектът е бил проверяван поне два пъти в рамките на година през интервал поне от 4 месеца от официален лекар, правени са клинични прегледи на свинете над 60-дневна възраст за АЧС и са спазени мерките за биосигурност при отглеждането им по списък. За тях отпада изискването в радиус от 3 км животновъдните обекти да са спазили същите изисквания за отглеждане на прасета, но пък трябва задължително да бъдат прегледани преди транспорт.

 

Биосигурността е задължителна и при ферми в зона II

Домашните свине от животновъдни обекти от населени места, упоменати в част II на Решението, което се отнася до места, където има открити случаи на АЧС при диви прасета, до индустриални ферми за отглеждане, фамилни ферми и лични стопанства освен списъка с уведомления към Областните дирекции по безопасност на храните и изследванията на прасетата имат същата забраната за вкарване на нови животни в последните 30 дни преди движението на животните. Собствениците могат да използват опцията и за минимум двукратна проверка в рамките на година поне през 4 месеца от официален ветеринар, както и изпълнение на другите условия за отглеждане на животните при повишена биосигурност. Към изискванията обаче тук се добавя и проверката, че в обекта не са внасяни части от диви свине или материали, фураж и оборудване, които могат да са замърсени с вируса на АЧС. Когато от обекти, намиращи се в населени места, записани в част II на приложението на европейското решение, се транспортират свине до кланици в страната, както и източнобалкански свине до кланици в област Шумен, плюс документите, важащи за обектите от най-високорисковата зона, се добавя и ежеседмична справка за броя движения и закланите свине.

В чистата зона изискванията също са строги

Режимът на движение на свинете, произхождащи от обекти в зони, в които няма регистриран случай на АЧС до други индустриални обекти, фамилни ферми или лични стопанства от всички зони също включва набор от документи. При тях отпада изискването прасетата да са гледани в последните 30 дни в обекта, от който излизат, но важи правилото да не се допускат в рамките на месец преди транспорта нови животни.

В деня на движение на всички животни се извършва клиничен преглед, включително и термометриране, както и издаване на ветеринарномедицинско свидетелство. Камионите с животните пък подлежат на задължителна дезинфекция преди и след транспорта на животните до мястото на назначение, и са задължени да не спират никъде по пътя си, се казва още в заповедта на БАБХ.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА