Правят вече таратор и бонбони от лимец

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

Таратор, пълнени чушки, салата табуле, супи, бонбони,  торти и разбира се уханен хляб все от лимец бяха представени на Празник на лимеца, който се провежда за първи път в столицата в края на септември. Създатели на вкусните гозби са домакините на самия празник – собственици на  център Идея Вита, който се намира в кв. Белите брези в София.   Близо двеста души почитатели на здравословния живот и производители на лимец и продукти от него от цялата страна се забавляваха от сутринта до вечерта.

Центърът е основан от семейство Диана и Любомир Митеви, следа като съпругата преживява драматичен период на границата на живота и смъртта. Традиционната медицина буквално щеше да убие жена ми, споделя Митев, който е син на лекари. Съпругата му след като оцелява, доверявайки се на алтернативни методи на лечение, решава да промени коренно живота си. Семейството се захващат с бизнес, от който не само да печелят, но и да помагат на хората да живеят здравословно в духовен и материален смисъл. Така купуват помещенията и създават центъра, в който има занимания по различни източни дисциплини, кулинарен щанд за зравословни храни, приготвени на принципите на индийската аюрведа. Помещенията могат да се ползват за различни културни прояви.

За добиви от 200 – 300 кг на дка, съобщава производител на лимец от района на Пловдив, който присъства на празника. Той не ползва субсидии, но пък древната култура се отплаща, защото държи високи цени/10-12 лв за кг/. Не е необходимо да се тори, нито пък да се пръска с химия срещу инсектициди, защото самият той ги отблъсква и потиска развитието на плевели. Вирее на бедни почви, но когато земята е богата, растението с нежни стебла и крехки семена се отплаща с по- високи добиви. Мнозина от производителите на  библейската култура продават продукцията си на килограм и не страдат от липса на пазар. Култура изключително  подходяща за препитание на дребни фермери, не изискваща големи инвестиции.

Лимецът може да се използва във всички ястия, които се нуждаят от сгъстяване, за сосове и заливки, разкрива някои от кулинарните тайни Диана Митева. Тя изрично подчертава, че ястията приготвя само с пречистено масло гхи и шарлан. Лимецът се използва навсякъде, където може да се сложи ориз, варива, зърнени култури. Предимството е, че съдържа висока концентрация на минерали за разлика от тях, на практика винаги е био, защото не търпи обработка с химия. С него мога да се сгъстяват супи като 50/50 се ползва смлян, блиндиран покълнал лимец/слага се във вода за една нощ /, а другото е препечено на сух тиган брашно от лимец, който се разрежда с вода. Ако към тази смес се прибави и лимон, може да се направи заливка за мусака, към която, ако е прибавена и куркума, се получава пълен заместител на оригиналната с яйца.

От лимецови покълнали и блиндирани зърна, смесени с ядки и фурми пък стават чудесни бонбони и сладкиши, с автентичен  и деликатен вкус и аромат.

Светлана Трифоновска

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама