Прахосването на храни в света струва 2.6 трилиона щатски долара

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Една трета от произвежданите храни в света не се консумират и това създава разходи за 2.6 трилиона щатски долара или 2.4 млрд. евро. Това представлява дял от 4% от глобалния вътрешен продукт, сочи изследване на изследователския институт в швейцарския град Фрик (FiBL) в сътрудничество с Организацията на ООН по прехрана и земеделие, и Лондонския икономически институт (London School of Economics).

Преценката включва не само директните загуби от изхвърлянето на храна в света (оценени на около 1 млрд. щ.д.), но и разходите свързани със справяне с последиците за околната среда  (700 млрд. щ.д.) и за социалното развитие на народите в света (900 млрд. щ.д.).

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама