Повелители на Родопите

Георги Узунов
Георги Узунов
9 Минути
Ново поколение диви коне препуска в земите на тарпаните

През последните 3500 години от историята на човечестовото конят е неделима част от бита, поминъка и еволюцията на хората. Не може да си представим развитието на нашите предци без изключително важното и дейно участие на това красиво ездитно животно.  Благодарение на него, те са водили тежки битки за оцеляване, достигнали са до далечни територии, построили са нови градове, а в тях и собствените си домове. Затова и до ден днешен конят е животно, без което човешкото развитие и съществуване не биха могли да са същите.

Най-ранните археологически данни за опитомяване идват от Украйна и Казахстан, и датират приблизително от 3500 – 4000 г. пр.н.е до 3000 г. пр.н.е., когато конят е напълно опитомен, а от 2000 г. пр.н.е. се наблюдава увеличение на конските кости, открити при разкопки в Северозападна Европа. Доказателство, че одомашнените коне по това време вече са били разпространени в цяла Европа. Ако погледнем през призмата на българската история, ясно ще видим, че за основателите на нашия род – славяните и прабългарите, конят е много повече от животно.

Символизирал небето, обожествявано като Тангра, смятал се за посредник между горния и долния свят. Значел свобода и неукротима воля, доблест и военно бестрашие. Свързвали го със скорост и издръжливост, с радост от живота и оптимизъм към света. За славяните конят бил соларен символ, изобразяван често върху шевични украси. Вярвали в легендата, че с негова помощ бог Свентовит проникнал в царството на мрака и победил силите на злото. Прабългарите го смятали за свещено и тотемизирано животно, а конската опашка била символ на бойно знаме. Днес от тази епоха са минали безброй десетилетия, но силата на времето е неспособна да отслаби значението на коня за българите. И макар че ролята му за животновъдите и стопанствата е неоспорима, малко съвременници се замислят за продължението му в естествена среда.

Защото конят е не само домашно животно в помощ на хората, а и биологичен вид, без който екологичното равновесие и биоразнобразието са абсолютно невъзможни.

В един от най-красивите краища на страната ни – Източните Родопи, от седем години група еколози, природолюбители и доброволци са посветили живота си на каузата да върнат конете в природата и да се преборят за получаване на статут за диво животно на т.нар. коник, познат като тарпан по българските земи.

Тарпанът изчезва в дивата природа в периода между 1885 – 1890 г, когато последната кобила е убита при опит да бъде хваната. Последният тарпан в плен умира през 1909 г. в руски зоопарк. През 1936 г. полският професор Тадеуш Фетулани забелязва, че някои коне на фермери наподобяват изчезналия тарпан. Започва селекция с 35 такива коня, произлизащи от район, където преди столетие са уловени последните диви тарпани. Опитите се увенчават с успех и ученият репродуцира т.нар. коник, което на полски език означава малък кон.

Общият брой на конете от този тип по света днес е около 4000. Половината живеят в Холандия. През 2011 г. с усилията на холандски еколози, които се грижат за тях, 12 животни са докарани в България и заселени в Източните Родопи. Две години по-късно, тук се присъединява още едно стадо, а с новородените 16 кончета тази пролет, броят им вече надхвърля 70.

Христо Христов е сред българите, които поемат грижите за първите диви кончета у нас от самото начало.

„Първото стадо беше малко, съвсем експериментално, имаше големи съмнения за оцеляването му. След две години се оказа, че всичко върви много добре и ни докараха второ, по-голямо стадо“,
споделя самият той пред „Агрозона“.

С днешна дата не само възрастните екземпляри, но и новородените през пролетта кончета обитават абсолютно дива среда, живеят и се размножават без човешка намеса.

„Искаме да си живеят в тяхната естествена среда и понеже в България и ЕС конете се водят стопански животни, не могат да бъдат диви, трябва да бъдат нечия собственост. Нашето желание е кониците да бъдат част от биоразнообразието на България, собственост единствено на природата ни.

Придобиване на такъв статут не е чак толкова трудно, но трябва да убедим институциите да го признаят. Това е една инициатива, в която се опитваме да ги оставим в природата – там, където са най-добре и са най-щастливи“, обяснява Христо.

В днешно време ролята на тарпаните в Източните Родопи би била същата като преди хиляди години – да пасат дивата растителност и да възстановяват естествените екосистеми. Тези коне са известни със своята устойчивост и приспособимост към суровите условия на полуотворените ландшафти. Като природни управители на гората, оставят повече открити пространства за птици, насекоми, влечуги и други животни.

„Кониците имат много важно значение за управление на хабитата – влияят на бобови и житни култури, които други животни не предпочитат, това е прякото им въздействие.Понеже са еднокопитни, имат по-различни навици от кравите и лопатарите например, основно носят отговорността за диви житни култури, но като казвам жито, не си представяйте това, което жънат комбайните“, обяснява Христо.

И допълва: „Става дума за житни и бобови треви, които дивите коне пасат и така допринасят за повече видове треви и съответно повече храна за други тревопасни, тъй като не представляват конкуренция за тях“.

Дали конете в Източните Родопи ще получат статут на диви животни, зависи най-вече от екоминистерството. Ако това стане, България ще бъде първата страна в Европейския съюз и в Европа, където статутът „Див“ ще бъде даден на одомашнени животни, а това ще даде положителен сигнал от нас за цяла Европа.

„Понеже е някакъв прецедент, процесът все още се бави, не че има пречка. Винаги в такива случаи е трудно, дори да е добра идея. Администрациите се нуждаят от време за проучаване на законите и наредбите, а ако няма изготвени такива, е още по-сложно“, признава Христо Христов.

Ако сме запалили любопитството ви и искате да видите коници отблизо, трябва да се заредите с голяма доза търпение и готовност за тежки планински преходи. Село Нановица, Момчилградско е най-близкият подстъп към дивата територия, която е станала дом за кончетата от Холандия.

„Това е една голяма безлюдна територия, в която няма хора – т.нар. дива територия за животните, които се учат да живеят в естествени условия. Изглежда, че техният геном се доближава най-много до този на дивия кон и те имат много добри заложби да се учат как да се пазят от хищници, като например вълци. В началото не можеха, а сега сами се пазят и от чакали“, споделя ни с радост Христо.

„Много са устойчиви на климатични условия и на болестите в района. Имахме рядък вид болест при домашните коне, при която шансът за оцеляване е нищожен. Една от дивите кобили обаче я преболедува и сега ще има траен имунитет. Това ни дава голяма надежда за устойчивост“, допълва приятелят на кониците. „Както е добре известно, в Родопите има много тежки зими, при които умират дори диви животни в планината. Конниците обаче ги преживяват, сякаш усещат времето, отиват и намират място с най-малко снегонавяване и така оцеляват“, допълва Христо.

След увлекателния разказ за дивите коне, неминуема идва въпросът дали тези красиви животни няма да бъдат използвани с туристическа цел за гостите в региона.

„Аз съм полеви експерт, не разбирам конете като атракция. Отглеждам ги като вид еднокопитно животно, изчезнало от нашите земи, което сега се опитваме да върнем. Те са много важни за биоразнообразието и околната среда, и присъствието им тук има голямо значение. Така че въпросът не е само до атракцията кон, а до нещо много по-важно за нас и поколенията“, завършва разговорът ни с Христо.

Автор: Любомира ТОНЕВА

ЕТИКЕТИ:
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements