Потреблението на месо в ЕС намалява

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Според прогнозния доклад на ЕК потреблението на месо на глава от населението в ЕС е намалява в средносрочна перспектива. Спадът е е причинен от намалението на консумацията на свинско месо (според прогнози с до 1,4 кг през следващите десет години), както и на говеждо и телешко месо (с 0,9 кг ). Потреблението на пилешко месо ще расте, а на овчето и агнешкото се очаква да се задържи стабилно, става ясно от доклана на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство САРА.

Преход от свинско към пилешко месо

Ефектът на заместване на свинското месо с пилешко беше подсилен през настоящата година, под влияние на високите цени и понижените доходи, следствие от кризата с COVID-19.

Най-ниски ценови равнища на тон кланично тегло на пилешкото месо са отбелязани през месеците август и септември 2020 г. – 2,70 лв./кг. Силното търсене обуслови известно възстановяване през последните месеци. Оценките са средно годишната цена да е около 2,86 лв./кг, което е под средната за 2019 г. – 2,95 лв./кг.

Силно изразена тенденция на растеж се наблюдава при цените на едро на овчето и агнешкото месо, които останаха стабилни от месец април насам – между 12,70-12,77 лв./кг  или с +8,6% повече на годишна база.

Още по темата:

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама