Португалци търсят телешко, свинско и птиче месо от България

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Португалската компания Smiles Season Comercio se carnes e Frescos Lda проявява интерес към партньорство с български производители и преработватели на телешко, свинско и птиче месо, както и риба. Фирмата е сред най-големите големите търговци и доставчици за магазини и ресторанти в Португалия, съобщиха от Агенцията за малки и средни предприятия. Българските производители могат да се обръщат към посолството в Лисабон или директно на посочения мейл на компанията: [email protected]. Световното производство на месо през тази година се очаква да бъде над средните количества за последните 10 г., но повишението в ЕС ще бъде под 1%. Сред основните фактори за увеличеното производство са по-ниските разходи за изхранване на животните, но евентуално поскъпване на фуражите и спад в цените може да застрашат рентабилността на сектора.

Произведеното количество говеждо месо в света ще надхвърли 70 млн. тона през 2017 г., което е с 1,33% повече спрямо предходната година, показват прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Организацията за храни и земеделие към ООН. С доста сходна прогноза — за ръст от 1,25%, е и Департаментът по земеделие на САЩ.

Свинското месо се радва на силен интерес в България. Производството в страната се характеризира с висока степен на индустриализация и вертикална интеграция. Все пак то все още не е достатъчно за задоволяване на търсенето, особено от преработвателните предприятия. Свинското месо е категорията с най-голяма стойност във вноса на селскостопанската продукция в страната, а количествата трайно нарастват през последните години. Произходът е основно от ЕС – Испания, следвана от Франция и Германия.

Свинското месо е най-търсеното червено месо в света. Изобилният и евтин фураж през последните години, както и подобряване продуктивността на свинете-майки допринесоха за ръст в предлагането. Всички прогнози показват ръст в производството на свинско месо с около 1,5-2 млн. тона през 2017 г. до 119 млн. тона. Според USDA, ЕС ще изнася количества, близки до миналогодишните – около 3,3 млн. тона.

Пилешкото месо в България е предпочитано от българските потребители. Това се свързва най-вече с достъпните цени, на които се предлага. Местното производство успява в голяма степен да задоволи вътрешното търсене, но присъствие на пазара има и вносна продукция на конкурентни цени. Очаква се глобалното производство на птиче месо да се увеличи с 2% до рекордните 110 – 115 млн., т през 2017 г., а световният експорт през 2017 г. да нарасне с две на сто на годишна база. Силното търсене и все още приемливите цени на фуражите ще насърчат ръста. Увеличението в ЕС ще бъде около 1,7 – 2%, а в основата му ще бъдат страните от Централна и Източна Европа.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама