Празник на дърпаната баница се подготвя за четвърта поредна година в търговищкото село Макариополско. В събота сръчните домакини от селото ще покажат пред гости от близо и далеч изкуството да правиш този традиционен за българската кухня специалитет, съобщиха своеобразните домакини от НЧ “Минчо Иванов-1912”.
Повече от 40 тави с вкусното изкушение ще бъдат изложени на селския мегдан. Дърпани или точени, вити и наложени, солени и сладки, традиционни или пък осъвременени – организаторите обещават голямо разнообразие от вкусове.
Местните хора, които са преселници от Дряновския край, ще представят характерната за балканджиите дърпана баница с мас и сирене, чиято рецепта се предава в поколенията. По думите Величка Иванова – секретар на читалището, тайната в направата на макариополчанската баница се крие в броя на корите, които трябва да бъдат най-малко 18 – колкото повече са те, толкова по-вкусна и хрупкава ставала, категорична е кулинарката.
Пред погледите на любопитните посетители ще бъде демонстрирано как се правят два вида баница от замесването до изпичането им. Баба Бонка ще подготви дърпана баница с повече от 20 кори, а Фериде от местната певческа група ще се представи като майстор на точената баница.
Организаторите са подготвили и разнообразна музикална програма.