Подготвят механизъм за лесна промяна на статута на земеделските земи през данъчните закони

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Пламен Абровски: Недопустимо е! Подобни промени трябва да се случват след широко обществено обсъждане!

На 27 ноември 2023 г., когато е крайния срок за предложения между първо и второ четене на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), се внася от предложение от Делян Добрев за промени в този закон, в които чрез преходни и заключителни разпоредби се прави една широкомащабна промяна в Закона за опазване на земеделските земи. За това сигнализира в социалните медии Пламен Абровски, юрист и бивш председател на Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание.

Специално за Агрозона той обясни: „Промяната в Закона за опазване на земеделските земи е като допълнение на вече направената промяна преди около месец и половина – два, която промяна президента я даде на Конституционния съд. Това е вид надграждане на първоначалната промяна. С първоначалната промяна се даде възможност при определени условия земя, която е предназначена за изграждане на обекти за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) да не минава през Комисията по земята, а директно с влизането в сила на Подробен устройствен план (ПУП) за нея да се счита със променен статут“, коментира той.

Според него заради общественото негодувание обаче министърът на земеделието и храните Кирил Вътев спря да подписва удостоверенията за промяна статута на земеделските земи. С предложените по-рано промени бе казано, че в момента, в който влезе в сила ПУП, земята се счита с променен статут.

„Сегашните изменения казват какво се случва, когато влезе в сила този ПУП, урегулира се реда по който се входира от заинтересованото лице влезлия в сила ПУП, срокът в който министъра е длъжен да издаде удостоверение“, допълни още Абровски.

Според него обаче има много въпроси около това предложение. „Защо се прави с ДОПК, което няма нищо общо със земеделието?“ ДОПК не се гледа от Комисията по земеделието, тоест официално, както и миналия път, когато мина през закона за ВЕИ, депутатите в Комисията по земеделие няма да се произнесат. И второто нещо, което е, ДОПК, е част от пакета данъчни закони, които трябва да бъдат гласувани, за да може да влезе в сила и да се гласува Бюджет 2024, тоест това преди Коледа трябва да бъде гласувано, в рамките на следващите 10 дни“, каза още той.

Според Пламен Абровски подобна промяна е недопустима по начина, по който е направена. „Това е недопустимо да се прави без широко обществено обсъждане, защото при положение, че вече има внесена конституционна жалба, при положение, че депутатите от Комисията по земеделието декларираха, че са против такъв механизъм за лесно промяна предназначението на земеделската земя, което най-много ще засегне животновъдите, защото става дума за пасища, не е редно криейки го от обществеността, да стане тайно и бързо. Комисията по бюджет и финанси, която е водеща, би следвало да отхвърли една такава поправка, защото тя противоречи на Правилника за дейността на Народното събрание. Не може между първо и второ четене да се входират поправки, които не касаят основния закон.“, категоричен бе Абровски.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА