EFSA анализира проби на случаен принцип от 12 хранителни продукта
Общо 87 863 проби от храни са събрани в Европейския съюз през 2021 година, показва последният доклад на Европейският орган по безопасност на храните (EFSA). Анализът на резултатите показва, че 96,1% от пробите попадат в рамките на законно разрешените нива. За подгрупата от 13 845 проби, анализирани като част от координираната от ЕС програма за контрол (EU MACP), 97,9% са били в законовите граници.
EU MACP анализира проби, събрани на случаен принцип от 12 хранителни продукта. За 2021 г. това са били патладжани, банани, броколи, култивирани гъби, грейпфрути, пъпеши, сладки пиперки, десертно грозде, необработено маслиново масло, пшеница, говежди мазнини и пилешки яйца.
От пробите, анализирани в координираната програма, е установено, че 58,1% (8 043 проби) не съдържат количествено измерими нива на остатъци.
39,8% (5,507) съдържат един или повече остатъчни вещества в концентрации под или равни на допустимите нива (известни като максимално допустими граници на остатъчни вещества или МДГОВ). 2,1% (295) съдържат остатъци, надвишаващи разрешените нива.
Една и съща селекция от продукти се взема на всеки три години, което означава, че могат да бъдат идентифицирани възходящи или низходящи тенденции.
Общият темп, с който остатъците от пестициди надвишават МДГОВ, се е повишил от 1,4% през 2018 г. до 2,1% през 2021 г. Като се изключат грейпфрутите, средният процент на превишение на МДГОВ е 1,4% през 2021 г., същият като през 2018 г. През 2021 г. държавите членки обърнаха внимание на по-голямото наличие на остатъци от пестициди в грейпфрутите, внасяни от страни извън ЕС, а през същата година Европейската комисия засили граничния контрол.
Докладът предполага, че хранителните стоки, анализирани през 2021 г., е малко вероятно да представляват риск за здравето на потребителите. Въпреки това докладът включва редица препоръки за повишаване на ефективността на европейските системи за контрол на остатъчните вещества от пестициди.