Перфектната бира без перфектния човек е нищо

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
6 Минути

Г-н Галобарт, кое е най-важното нещо, което човек трябва да знае, когато опитва бира?
-Трябва да се наслаждава. Бирата утолява жаждата, но в същото време и тя трябва да ви помогне да се насладите на момента.

–  Какво Ви „казва“ цветът на бирата, когато дегустирате?

– Цветът ми говори за малца, използван в производството. Важен е и цветът на пяната, той индикира точно какъв вид е малцът. Не трябва да забравяме, че пяната също е част от бирата. От потребителска гледна точка цветът е много важен.

-Каква е основната разлика между светлата, тъмната, пшеничната и червената бира?

– Има разлики във вкуса. Пшеничните и светлите бири имат по-изразен вкус на зърно, червените бири са по-карамелизирани, тъмните – с по-шоколадов вкус, или с вкус на печено кафе. Това е в най-основни линии.

    – Кажете малко повече за пяната на пивото?

– Пяната едновременно защитава бирата и спомага за бавно освобождаване на вкуса. Що се отнася до текстурата – пяната разнообразява течната текстура на бирата, дава различно вкусово усещане, тя е допълнение към водата, малца, хмела, маята.

Коя е най-важната характеристика на качествената бира?

– Бих казал чистотата. Тя е много важна. Да произвеждаш бира, означава да имаш бяло платно, което наистина трябва да е много чисто. Във всеки момент от пивоварния процес се изисква да бъдат почиствани цялото оборудване и всички бутилки. Дори чашите, в които се сервира вече готовото пиво, трябва да са чисти.

Хавиер Галобарт бирен сомелиер
Биреният сомелиер Хавиер Галобарт гостува у нас за събитие на Съюза на пивоварите в България

В Испания бирената култура е много развита. Разкажете повече за нея.

–  В Испания преживяваме бирена революция. Испанците вече разпознават голям брой стилове бира. Дълго време пихме основно лагер, но сега се наслаждаваме също на ейл, индйски пейл ейл,  шотландски ейл и много други бирени стилове. Много е нараснал интересът към новите производства и към различните бири, до такава степен, че в градове като Барселона бирената култура направо експлоадира. В момента пивото е едно от най-консумираните питиета в Испания. Това е и заради факта, че виното, също прекрасна напитка, съдържа повече алкохол, а когато си жаден, което в моята страна се случва много често заради високите температури, е по-безопасно да избереш бирата предвид количествата, които искаш и е безопасно да изпиеш.

– С какво българската бира се отличава от тази, произведена в Испания?

В този случай ще кажа, че ние просто сме на друго ниво в опита си по отношение въвеждане на нови бирени стилове. Потребителите са може би малко по-запознати с пивоварството. Българите сте наясно, че знанията са ключовият момент в предлагането на все повече бири на пазара в страната. Всички, които опитах в България, са много добри, чисти, много професионално произведени, а хората, които консумират пивото, знаят какво пият. Това, което ще помогне на пазара в България да се развие повече, е повече нови стилове

Как решихте да посветите живота си на бирата

-Случайно. Учих икономика в Барселона, след това следвах магистратура по бизнес администрация. Постъпих на работа в една компания, но собственикът и изпълнителен директор почина при инцидент. Тогава другият акционер ме повиши в изпълнителен директор. Това беше моментът, в който се задълбочи интересът ми към суровините, които продавахме на бирената индустрия. Сред като започнахме да предлагаме някои специални съставки – специални видове малц и хмел, реших да се обуча, да получа повече знания за тях, защото не мислех, че имам необходимата подготовка. След това напуснах компанията и се включих в курсове по бирено сомелиерство, учих за съчетаването на бирите с храната. Обучавах са да бъда консултант за нови рецептури, за създаване на нови пивоварни и т.н.

-От къде трябва да започне човек, който иска да стане бирен сомелиер?

-Провеждаме курсове за бирени сомелиери. Ще има такъв най-вероятно през ранната есен на 2018 г. в България. Курсът е интензивен и продължава 10 дни. Не е необходимо участниците да имат предварителни познания за бирената индустрия.

-Какво е да бъдеш сомелиер?

-Биреният сомелиер помага за популяризирането на бирената култура, той представя бирата пред потребители и превежда какво е искал да каже пивоварят с напитката, която е създал.

-Коя е Вашата любима бира?

-Най-добрата бира е тази, която се пие с любов, тази, която преживяваш с приятели и споделяш с удоволствие. За всеки момент има перфектна бира, но перфектната бира без перфектният човек е нищо.

Интервю: Анета Стефанова

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама