Пчелари готвят протест заради поправка в Закона за пчеларството

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Само до 10 пчелни семейства могат да се настаняват в един урегулиран поземлен имот. Такова ограничение искат да поставят депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ, пише “Труд”. Предложението им е внесено в парламента под формата на поправка в Закона за пчеларството.

“Настаняване на повече от 10 пчелни семейства се допуска само след писмено съгласие на всички собственици на съседни имоти”, е записано в проекта за промяна. Негови автори са депутатите Румен Христов, Румен Желев, Валентин Василев и още 7 техни колеги от трите партии.

“Наясно сме, че отглеждането на пчели е средство за осигуряване на доходи за лицата, занимаващи се с пчеларство, но от друга страна, то създава неудобство за собствениците на съседните имоти, включително и възможността за причиняване на имуществени и неимуществени вреди”, пишат в мотивите си вносителите. Те не са посочили в прав текст какво могат да причинят пчелите на съседите.

Готвеното ограничение за свободна стопанска дейност, каквото няма в нито един друг земеделски бранш, разгневи вчера пчеларите. От Съюза на българските пчелари заявиха, че свикват общонационален протест за 10 юни. Фермерите ще изкажат недоволството си от 13 до 15 ч пред Народното събрание в София.

“Ще трябва да се изнесат кошерите от дворовете и да се поставят на места, където няма никаква сигурност. Защото едва ли всички съседи ще подпишат”, коментира Даниела Челебиева, председател на шуменската организация на съюза. Тя припомни, че преди време общинският съвет в Никола Козлево въведе ограничение за броя на пчелните семейства в населените места на общината, но съдът отмени решението.

През 2013 г. у нас са произведени 10 065 тона пчелен мед, показва статистиката на Министерство на земеделието. Това представлява увеличение с 9,6% в сравнение с 2012 г. Броят на пчелните семейства нараства с 2,4% през 2013 г. спрямо предходната година и достига 541 564 броя. По различни причини са загинали близо 54 000 пчелни семейства.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА