Отбелязваме международния ден на Черно море

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Днес отбелязваме международният ден на Черно море. Той е символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16 милиона души от шест държави, населяващи крайбрежието му.

Всички черноморски държави подписват през 1993 г. в Одеса, Украйна, т.нар. Одеска декларация, набелязваща общата политика на страните по Букурещката конвенция. Тя поставя основите, върху които шестте черноморски държави заедно с международните донори извършват задълбочена оценка на състоянието на черноморската среда – процес, довел до разработването на Стратегическия план за действие за възстановяване и опазване на Черно море, подписан на 31 октомври 1996 г.

Планът съдържа 59 конкретни задължения, свързани с мерки за намаляване на замърсяването, подобряване на управлението на живите ресурси, насърчаване на човешкото развитие по начин, който не компрометира околната среда, и предприемане на стъпки за финансиране на екологични проекти.

Планът е ревизиран през 2002 г. Букурещката конвенция урежда изграждането на система от институции за постигането на нейните цели. Учреден е общ регионален междуправителствен орган, натоварен с приложението на конвенцията, Комисия за опазване на Черно море от замърсяване (Черноморска комисия), която включва висши служители от агенциите за околна среда от шестте държави, подписали конвенцията.

По повод празника природозащитната организация WWF представя от 18.00 часа в НДК първия в България потребителски наръчник за морска храна, наречен Рибен буквар 2.0.

Според последния доклад „За жива планета“ на организацията морските видове намаляват с 1% на година и за последните четири десетилетия са намалели с 36%. Това е огромна загуба, която според учените се дължи най-вече на прекомерна експлоатация и на загуба на местообитания заради човешка дейност.

Всеки от нас като потребител има възможност да влияе върху процесите, посочва Иван Радев от WWF България. Ако избираме единствено морска храна, добита по устойчив начин, помагаме на живота в океаните. Обратно – ако не внимаваме в избора си, често стимулираме свръхулова и лоши риболовни практики.

Още по темата: 

Среща на високо ниво в Бургас за международния ден на Черно море

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА