От април 2015 г. ще знаем къде е отгледано и заклано животното, когато купуваме месо

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

От април 2015 г. прясното свинско, овче, козе и пилешко месо трябва да има посочена страна, където животното е било отглеждано и заклано, това казва Паулин Констант, специалист по комуникациите в Европейската организация на потребителите, за euractiv.com. Към момента това е задължително единствено за говеждото месо, посочва тя. По думите й вярата на потребителите в храните е на ниско ниво и посочването на информация за произхода на етикета би повишило прозрачността. Според доклад на ЕК от края на миналата година 90% от потребителите искат да знаят откъде идва месото, което консумират.

По повод на Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции Паулин Констант посочва, че в САЩ е задължително на етикета да бъде посочена страната на произход на всички видове прясно месо, включително мястото на раждане, отглеждане и клане на животното. В ЕС само страната на отглеждане и клане ще бъде отбелязана за прясното свинско, пилешко, козе и овче месо.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама