Определиха цената на гроздето при загуба на доход за лозарите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

На база 0,59 лв на килограм винено грозде ще бъде изчислявано паричното обезщетение за загуба на доход за заявления, подадени през финансовата 2021 година, определи със заповед министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, научи „Агрозона”. Според Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г стопаните, които изпълняват мерки за преструктуриране и конверсия на лозя, ще получават на една вноска финансовата помощ за обезщетение за загуба на доход. Така одобрените кандидати получават парично обезщетение за загуба на доход, което компенсира загубата на доходи в периода до встъпване в плододаване на новосъздадените лозови насаждения за определен период от време, който не надвишава две последователни винарски години.

Одобрените кандидати получават обезщетение за загуба на доход в една от следните форми:

  • разрешение за едновременно отглеждане на стари и нови лозови насаждения за определен период от време (отложено изкореняване), който не надвишава периода на валидност на разрешенията за презасаждане (3 години);
  • парично обезщетение, което компенсира загубата на доходи в периода до встъпване в плододаване на новосъздадените лозови насаждения за определен период от време, който не надвишава две последователни винарски години.“

Наредбата предвижда паричното обезщетение да се изчислява въз основа на средния годишен добив от хектар за последните две винарски години преди получаване на разрешение за презасаждане. Средният годишен добив, за който се изплаща обезщетение, е до 9000 кг/ха.

Парично обезщетение за загуба на доход получават производители, които са изкоренили площи с плододаващи винени лозя, надлежно поддържани в добро агротехническо състояние през последните две винарски години, предхождащи изкореняването, и за които са подадени годишни декларации за реколта за последните две години. Когато производителите извършват изкореняване на съществуващи плододаващи лозови насаждения, без да получават финансова помощ за това, парично обезщетение за загуба на доход им се предоставя само ако са уведомили ИАЛВ за предстоящото изкореняване най-малко 7 дни преди неговото начало.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА