Очакваното затопляне на времето ще възстанови вегетацията на зимните житни култури

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

През третото десетдневие на ноември в полските райони на страната паднаха повсеместни валежи между 20-50 l/m2, които увеличиха влагозапасите в 50 cm слой и доведоха до преодоляване дефицита на почвена влага при есенните посеви, съобщи Драгомир Атанасов, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

След настъпилото застудяване в края на ноември през следващия седемдневен период се прогнозира повишение на температурите и в полските райони на страната средноденонощните им стойности ще надвишават биологичния минимум необходим за вегетацията на зимните житни култури.

Очакваното затопляне през последните дни от периода, с максимални температури до 14-15С, ще създава условия за активизиране на вегетационните процеси при есенните посеви на много места в полските райони.

В края на първото десетдневие при пшеницата и ечемика ще се наблюдават различни фази – поникване, начало на листообразуване (Карнобат, Долни чифлик, Силистра, Кюстендил, Сандански), фаза трети лист (Кнежа, Николаево, Търговище) и начало на фаза братене (Бъзовец, Николаево).

Повишението на влага в почвата ще ограничи сезонните почвообработки

През периода повишеното съдържание на влага в горните почвени слоеве ще ограничава провеждането на сезонните почвообработки. В средата на периода валежи не се очакват, което ще осигури възможност за извършване на фитосанитарните дейности при трайните насаждения.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА