Евродепутати: По-голям брой хищници трябва да означава промени в тяхната защита

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

Българският евродепутат Асим Адемов и Херберт Дорфман, координатор на групата на ЕНП в Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП призовават Европейската комисия да осигури финансиране за превантивни мерки, както и подходяща компенсация за земеделските стопани, за да се гарантира съвместното съществуване на едри хищници и устойчиво земеделие

 

Откакто Директивата за местообитанията на Европейския съюз беше ратифицирана преди 30 години през 1992 г., популацията на сивите вълци нарасна значително и те се разпространиха в нови райони. В Германия броят им се е увеличил експоненциално между 2000 и 2015 г. с годишен ръст от около 36 %. Консервационните биолози твърдят, че възстановяването на популацията се дължи до голяма степен на промените в законодателството, подобряващо техния статут на защита, т.е. Бернската конвенция и Директивата за местообитанията.

Еднакво увеличение на броя на вълците се наблюдава във Франция и много други страни от ЕС. С увеличаването на броя се увеличават и вредите върху селскостопанските животни. Във Франция правителството изчислява, че годишно между 10 000 – 12 000 селскостопански животни са жертва на набези от вълци. През 2020 г. броят им е 11 849. В Австрия броят на животните, убити от вълци през 2020 г., е 680, което представлява увеличение с 230 %. Броят на убитите животни в Германия възлиза на 3 959, на 616 в Чешката република, 139 в Белгия, 968 във Финландия, 341 в Швеция и 98 в Южен Тирол.

За ловджийските кучета срещата с вълк често завършва с фатален край. През 2020 г. в Швеция жертва на вълци са станали 42 ловни кучета. Във Финландия броят им е 39. Собствениците на кучета най-добре могат да разберат тъгата от загубата на най-верния приятел на човека.

Разпространението на вълците е бързо, тъй като те са много приспособими и способни да живеят в почти всички видове местообитания; дори в обработваеми и гъсто населени райони. Те също така могат да се разпръснат на дълги разстояния и да обхванат райони, отдалечени от основното населено място.

Популациите на рисове и мечки също са се увеличили. В Румъния, където популацията на мечките е най-голямата в Европа, се смята, че има до 6000 мечки. Броят на нападенията от мечки се е утроил в Румъния между 2017 и 2019 г., като повече от 100 души са ранени. Има сведения, че има села, където хората се страхуват да излязат.

Нарастващите популации на хищници имат по-широк ефект върху селските общности. Туризмът страда, тъй като туристите и къмпингуващите се страхуват, а децата трябва да бъдат карани до училище и до места, където иначе биха могли безопасно да отидат пеша или с колело.

Екстензивната паша, която е особено благоприятна за опазване на природните местообитания, също е застрашена от набезите на вълци. Ползването на електро пастири и кучета пазачи е полезно, но недостатъчно средство срещу умните хищници, които стават все по-смели. Те са скъпи и за земеделските стопани, чиито доходи са ниски. И тъй като увеличаването на популацията от вълци е бързо, за националните администрации е трудно да действат решително с наличните инструменти. Европейската комисия следва да осигури финансиране за превантивни мерки, както и подходяща компенсация за земеделските стопани, за да се гарантира съвместното съществуване на едри хищници и устойчиви животновъдни практики.

Но най-важното е нивото на защита. Директивата за местообитанията не следва да бъде еднопосочна улица, която води само до по-строга защита, а да предвижда мерки, основани на научна оценка за устойчива популация. Когато популациите растат, статутът на защита следва да бъде преразгледан. Международният съюз за опазване на природата вече отбеляза това през 2018 г., когато класифицира вълка като вид, който буди най-малко безпокойство на равнище ЕС, поради рязкото увеличаване на броя му.

Фермерите в селските райони са разтревожени от нарастващите популации от едри хищници. Групата на ЕНП призовава повече от година за обстойна дискусия по този въпрос в рамките на Европейския парламент. През ноември 2021 година най-накрая успяхме да убедим другите политически групи в необходимостта от предприемане на действия за справяне със създалата се ситуация. В резултат Парламентът прие резолюция, в която настоява Комисията редовно да оценява природозащитния статус на видовете и да го изменя веднага щом бъде достигнат желаният природозащитен статус“.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА