Нови европейски правила за държавната помощ в енергетиката

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

Европейската комисия въвежда нови правила за държавната помощ в енергетиката. Целта е възобновяемите енергийни източници постепенно да станат част от реалния пазар на електроенергия, съобщава БНР, позовавайки се на съобщение на Европейската комисия.

Новите насоки насърчават постепенен преход към пазарно-базирана подкрепа за енергията от възобновяемите източници, както и нови разпоредби за помощи, насочени към енергийната инфраструктура.

Основните характеристики на насоките включват постепенно въвеждане на пазарни механизми при подпомагането на производителите на енергия от ВЕИ, насърчаване на конкурентоспособността на европейската индустрия, както и подкрепата на трасграничната енергийна инфраструктура.

Според оценката на ЕК някои от технологиите за производство на енергия от възобновяеми източници са достигнали етап на зрялост, което позволява тяхното интегриране на пазара. Затова и от Брюксел предвиждат въвеждането на тръжна процедура, чрез която да се разпределят субсидиите за производителите. Така и самите държави ще могат да изготвят по-гъвкава политика в областта на енергетиката, отчитайки националните особености на системата.

През 2015 – 2016 година тръжната процедура ще бъде подложена на тестове и така ще могат да се изчистят проблемите по отношение на плана. Постепенно преференциалните тарифи ще бъдат заместени от преференциални премии, предвиждат още правилата. Малките инсталации обаче ще продължат да се възползват от преференциалните тарифи или еквивалентни форми на подкрепа.

От ЕК обаче подчертават, че новите правила няма да важат за схемите, които вече са одобрени от правителствата.

Подкрепата за трансграничния пазар всъщност е стъпка към реализацията на единен енергиен пазар в ЕС. Затова и препоръката е акцентът да бъдат проекти, които подобряват трансграничните енергийни потоци.

Друга нова препоръка е да се позволи помощ за гарантиране на адекватно производство на електрическа енергия, когато е налице риск от недостатъчен капацитет за производство на енергия. Това ще позволи на държавите в ЕС да създадат механизми, които окуражават производителите на зелена енергия да изграждат нови мощности или да не затворят съществуващите. Дава се възможност и да се насърчават потребителите да намалят потреблението в пиковите часове.

С новите правила ЕК ще опрости и процедурите за прилагане на мерки за помощ в областта на опазването на околната среда и енергетиката.

Комисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния обясни, че огромните субсидии за сектора са помогнали много за борбата с климатичните промени, но в същото време са имали огромно отражение и върху пазара на електроенергия. Той каза: „Механизмите за подкрепа доведоха да значително увеличаване на цените на електроенергията за битовите потребители и за бизнеса. Те защитиха производителите на енергия от възобновяеми източници от всички рискове, като позволиха производството на количества, които не отговарят на реалното търсене. Това доведе до изкривяване на конкуренцията във и между отделните страни-членки.“

Решението, което не засяга съществуващите инсталации и дава възможност държавната подкрепа за по-малки мощности да продължи както досега, беше незабавно разкритикувано от природозащитните организации. Те го определиха като отказ от екологичните амбиции на Евросъюза, като една от причините е, че, с цел подкрепа на европейската индустрия, в него са предвидени и облекчения за енергийно-интензивните производства.

Правилата ще влязат в сила от 1 юли тази година, като постепенно ще ограничат държавното финансиране за зелена енергия. Предвижда се след 2017-а година то да се получава не автоматично, както досега, а на конкурентен принцип – след тръжни процедури.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА