Новата мания – сок от целина

Георги Узунов
Георги Узунов
4 Минути

Все повече хора вече избират прясно изцедения сок, пред кутията с консерванти. И ако до скоро светът пиеше портокалов фреш, то новата модна зелена вълна вече е тук. В социалните мрежи все повече популярни хора публикуват снимки с чаша прясно изцеден сок от целина.

Вярвате или не, това е вълната на 2019 г. – целината. Макар, че растението е познато с множеството си полезни качества, Лиза Йънг, професор по хранителни науки в Ню Йорк, не вярва в скритата реклама, която се прави на целината, пише freshplaza.com. “Един зеленчук не е по-добър от другия, не е нужно да ги пиете, просто можете да дъвчете зеленчуци. Какво не е наред с дъвченето днес?”, казва ученият. 

И все пак, ако не сте любители на този кореноплоден зеленчук, не се отказвайте от ползите на всички останали от тази група.

Ето и най-полезните кореноплодни зеленчуци:

1. Цвекло

червено цвеклоЗаслужено сред най-любимите от този раздел зеленчуци е цвеклото. То е с високо съдържание на антиоксиданти, наречени беталаини. Те спомагат  в процесите на усвояване на белтъци в организма и в подобряване работата на черния дроб. Освен това цвеклото е богато на витамини А, В,  както и на калий и фолиева киселина. Високото съдържание на магнезий, работи като регулатор на състоянието на кръвоносните съдове. Сокът от кореноплодния зеленчук спомага на сърдечно-съдовата система, като разширява кръвоносните съдове и понижава артериалното налягане.

Цвеклото е естествен източник на захар, така че, за тези които искат да намалят сладкото, другия път не вземайте парче шоколад, а чаша сок от цвекло.

2. Моркови

Лморкови за ваденеюбими и полезни! Независимо под каква форма – сок от морков, варен, задушен, суров, морковът носи торба с полезни вещества. Любимата храна на Бъгс Бъни е заредена с антиоксиданта бета-каротин, които се превръща във витамин А в организма ни. От всички зеленчуци морковът е с най-високо съдържание на този витамин. Бета-каротинът предпазва организма от злокачествени заболявания.

Съдържанието на целулоза в морковените сокове, пък може да ни помогнат за свалянето на някой и друг килограм, както и да се изчистим от токсините.  Налице са още много ензими, минерални вещества – калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, йод, желязо и микроелементите манган и мед. Морковите съдържат малки количества ценни и незаменими аминокиселини. Най-богати на каротин са морковите с наситено червен или оранжев цвят.

3. Ряпаряпа riapa rqpa

Честото пренебрежително отношение към ряпата не е заслужено, никак даже. Ряпата има същите чудесни свойства като другите кръстоцветни зеленчуци – голямо количество витамин С, малки количества витамин А и В4. Много важно значение в нея обаче заемат етеричните масла, които имат антимикробно действие. Както  морковът, ряпата е верен спътник в борбата с килограмите- тя  е нискокалорична и подобрява обмяната на веществата в организма. пащърнак

4. Пащърнак

Пащарнакът съдържа каротин, витамин С, В1, В2, В3 и доза етерични масла. Тези (бели) моркови имат високо съдържание на фибри, калий, витамин С и фолат. Подобно на морковите, те имат леко сладък вкус и земен аромат. Подходящи са за зимни супи, яхнии и гювеч. Този зеленчук подобрява храносмилателната функция, укрепва стените на капилярите и има тонизиращи свойства.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама