Нова техника за фалшифициране на шафран нахлува в Европа

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Нова аналитична техника за откриване на фалшифицирани шафран с гардения нахлува в Европа. Скъпата подправка се разрежда с екстракти от плодове от растения гардения (Gardenia jasminoides). Този продукт е забранен в Европа. Това се казва в месечно резюме на статиите за измами и фалшифициране на храни през април 2017 г. Източникът на информацията, представена от д-р Мадлен Василева, главен експерт в дирекция ОРХВ на МЗХГ, е Обединеният център за изследвания на Европейската комисия.

Университетът на Alcala в Мадрид е разработил и патентовал нова техника за откриване на фалшифициран шафран. Тя разчита на хроматография, която дава възможност за идентифициране на geniposide, съединение присъстващо само в плодовете на гардения, но не и в шафрана.

Още по темата:

Хасан Тахиров: Гледайте поне 1 декар с шафранов минзухар, за да е рентабилно

До 390 лв./дка инвестиции за производство на шафранов минзухар

Отглеждането на шафран у нас може да бъде успешен допълващ, но не и основен поминък

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама