Нова дестилерия ще преработва по 15 т лавандула на ден

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Нова дестилерия край Тервел ще преработва по 15 тона лавандула на ден, съобщават от общината за депозираното инвестиционно предложение. Местната власт вече е одобрила проект за изменение на Подробен устройствен план, свързан със строителството на обекта в село Кочмар.

На втория етап от изграждането на съоръжението производственият капацитет ще нарасне до 28 тона преработена лавандула на ден. Базата ще разполага с девет дестилатора за етерично масло. Отпадъчната суровина ще се използва за производството на екобрикети, за наторяване или като храна за животни.

Редица етерично-маслени култури като мента, лавандула, резене, копър, вече се отглеждат не само в Южна, но и в Северна България. С разширяването на районите и създаването на нови високодобивни сортове етерично-маслени култури, страната се нареди сред първите в Европа по производство на етерични масла, посочва частният инвеститор, който сам отглежда 30 декара с лавандула, необходимостта от изграждането на преработвателни съоръжения.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама