Нов директор оглави Института по лозарство и винарство в Плевен

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

Доц. Емил Цветанов залага на три основни приоритета

Доц. д-р инж. Емил Цветанов е новият директор на Института по лозарство и винарство в Плевен (ИЛВ) от 12 декември м.г.  Той замени на поста проф. д-р Иван Пачев. Назначен е след проведен конкурс. Завършил е Техническия университет „Ангел Кънчев“ в Русе – машинен инженер – мениджър. Целият му трудов стаж досега е в ИЛВ – Плевен,  съобщава вестник Посоки.

Доц. Цветанов залага на програма, структурирана в три направления. Първото е развитие на научната дейност на Института, второто – изграждане на кадри с висок научен потенциал, и третото направление – повишаване ефективността на производствената дейност, която е неразривно свързана с експерименталната работа на Института и съветите към дребните и средни производители на грозде, вино и лозов посадъчен материал.

Научната дейност е основно направление в работата на ИЛВ. „Ще направим всичко възможно да увеличим броя на проектите, по които работим. Това е една слабост, която от години се опитваме да променим. Имам предвид да кандидатстваме за външни проекти, по които има финансиране, а не тези, които си вървят към Селскостопанска академия“, коментира доц. Емил Цветанов.

Той ще работи за подмяна на техниката в лабораториите към института, както и за подновяване на кадрите в научното ведомство.

Контактът със стопаните също е сред приоритетите на новия директор на ИЛВ- Плевен. „Като научен институт ние сме доста задължени към обикновените хора, които се грижат за малки лозя. Допреди няколко години организирахме семинари по ключови моменти от технологията за отглеждане на  лозата, но от доста време – веднъж заради ковид пандемията, втори път заради стагнацията след нея тези семинари бяха спрени. Иска ми се, ако можем, да ги подновим. Имам идея да направим любителски обучения – например по дегустация на вино, по резитба, по производство на вино. Да, някои от тях, в които ще има нужда от материали, вероятно ще са платени, но се надявам на хората да им е интересно“, допълва още доц. Цветанов.

Третият аспект от дейността на Института е свързан с проблем, който е особено болезнен – Експерименталната база. Нещата там са много зле. От системно недофинансиране през годините и от липсата на работна ръка лозята стават все по-зле. Желаещи да работят на полето няма много, работят предимно възрастни хора. Липсата на работна ръка и остарялата и често дефектираща техника водят до занемаряване на агротехниката и неспазване на добрите практики, препоръчвани от самите нас, в лозарството. Допускането на инвазивни плевелни видове в лозята затруднява провеждането на мероприятията за растителна защита и намалява добивите.

Колекцията от сортове, гордост на ИЛВ, почти не съществува. „Преди години държавата отпускаше средства за поддръжката на т. нар. генофонд. Но повече от 15 г. такива средства не се отпускат. На практика генофондът ни е изгубен. Ние се опитваме да спасим каквото можем. По-важните сортове ги засаждаме на ново място. Това е двойно повече работа като труд, като механизация. Това са насаждения, от които няма печалба – от тях не можеш да произведеш вино или да продаваш грозде. Те са за изходен материал. Правим усилия, но проблемът е много сериозен. Истината е, че не заварвам института в състоянието, в което ми се искаше. Знам, че ще е трудно, знам и че ще има проблеми на всяка крачка. Няма място, където да погледне човек и да каже „А, тук е добре“.  Хубавото е, че поне на този етап имам подкрепата на почти всички колеги в института – всеки заявява желанието си да работим и да търсим варианти и се надявам, че заедно ще успеем“, допълни още доц. Цветанов.

Селскостопанска академия наистина полага усилия да се случват нещата. Имаме подкрепата й и уверението й, че ще продължи да работи за развитието и модернизирането на институтите от системата й.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА