Нов БГ сорт винено грозде успешно бори маната

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

„Мискет Викинг” е новият сорт на учените от Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик” – Русе, който е създаден чрез хибридизация на сортовете „Наслада” и „Шардоне”, съобщават от Селскостопанската академия. Сортът е сравнително ранозреещ (узрява около 15 септември) със силен растеж и добра продуктивност. Гроздът му е средно голям (около 120 г), средно плътен, с къса до средно дълга дръжка. Зърното е средно едро (1,92 г), овално, оцветено жълто-зелено и с мискетов аромат.

„Мискет Викинг” бе удостоен със специална Грамота от Конкурса за иновации на Международната селскостопанска изложба АГРА 2020.

Сортът се определя като типичен винен сорт и отговаря на потребностите, както за конвенционално, така и за биологично производство. Гроздето му е подходящо за производство на бели висококачествени вина и за производство на високоалкохолни напитки. Оптимално търсеното и постигнато в този период е сортът да е устойчив на студ, да е устойчив на най-важните гъбни болести при лозата, за да се избегне третирането с растителнозащитни продукти. Така сред водещите му качества е постигната е устойчивост на болести в границите на европейско-азиатската лоза Vitis vinifera L. и на практика при отглеждането на лозите му се изисква ограничено третиране срещу мана и брашнеста мана. Третиране се практикува само при наличие на много висока влажност (почвена и въздушна) при условия на естествен инфекционен фон. При силни повреди от екстремни студове под минус 18-20ºC сортът проявява добра възстановителна способност, казват още експертите.

Новият сорт е подходящ е за отглеждане при всички видове формировки в районите на страната с благоприятни условия за развитие и плододаване на рано- и среднозреещи винени бели сортове лози. На практика може да се отглежда в абсолютно всички части на страната до 400 м надморска височина, за да успее да узрее и натрупа достатъчно захари и аромати.

В технологична зрялост гроздето съдържа 22,55% захари и 9.01 г/1 титруеми киселини. Гроздът не се рони и притежава много добра транспортабилност. При формировка средностъблен Гюйо и гъстота на засаждене 2,50/1,20 м, добивът от грозде от хектар е около 12 тона. Лозите имат потенциална възможност да дават по-висок добив при формировки Мозер и Омбрела и капково напояване. Сортът е с повишена зимоустойчивост. Средноустойчив е на болести и изисква ограничено третиране само при наличие на много висока влажност (почвена и въздушна).

Създатели на новия сорт са доц. д-р Галина Дякова, директор на ИЗС„Образцов чифлик”- Русе и колегата ѝ асистент Ралица Минчева.

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама