Нихат Кабил: Колкото по-обединен е един бранш, толкова по-силен е той

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

Закон за браншовите организации от първостепенна необходимост

“Съществува един много голям окоп между растениевъди и животновъди. Не знам до кога ще продължава това неразбирателство и избягване на обединението. Колкото по-обединен е един бранш, толкова по-силен е той. При нас се наблюдава точно обратното. Самите земеделски производители и техните асоциации не си дават сметка каква сила и мощ ще им даде едно национално обединение. Те в момента те са попаднали в капсулата на това да се борят само за интересите на своите членове и не си дават сметка върху какво богатство стоят”, заяви Нихат Кабил, бивш министър на земеделието, по време на интервю за Дарик.

“От години наред се говори за Закон за браншовите организации, в предните правителства имаше някакво предложение за такъв закон, но не знам какво стана с него. Нормалното е да започне обединението отдолу нагоре, но без закон няма да стане. Той трябва да даде рамката, в която това ще се случи”, допълни още Кабил.

“Аз много разчитам на второто поколение фермери, за което вече много отчетно се говори. Наричам ги дигиталното поколение фермери. Те са образовани по друг начин, имат друг мироглед и възприемат процесите в света по различен начин . Мисля, че при тях ще се получи това, което всички мислим, искаме, жадуваме да се случи в нашата страна”, оптимистично заяви бившият земеделски министър.

България е единствената еропейска страна без представител в Копа Коджека

“Периодът, който сега идва е много важен и критичен. Не се ли направят първите стъпки сега, не се ли хвърли маята, така да се каже, за да започне този процес, просто ние ще изгубим много. Оставям настрана неприятния факт, че може би ние сме единствената страна, която няма редовен член в Копа Коджека. Там дори нищо да не правиш, а само да слушаш какво се случва е достатъчно да разбереш какви са тенденциите като цяло.  Копа коджека си партнира на много високо ниво с Европейската комисия, с комисаря по земеделие и селски район, главна дирекция земеделие, главна дирекция по ветеринарни и други въпроси и т.н. Ние тук губим един изключително голям ресурс за подреждане на системата. Колкото повече продължава това безвремие, толкова повече вреди ни нанася”, коментира още Кабил.

Как го правят съседите?

“В Турция първият закон за Земеделските организации е приет през 1881 година, още по времето на Османската империя и всичко е имало своето развитие по естествен начин, но в републиканска Турция, по времето на Ататюрк и след това се стига до извода, че тези браншови организации и регионални структури не са ефективни, защото няма мощна подкрепа от страна на държавата. Тогава формулата се обръща и започва новият етап. През 1957 година се актуализира закона и от 63-та година се създава тази национална структура, която е пирамидална”, разказва бившият земеделски министър.

“Камарата има общинско поделение, където всички земеделски производители членуват,  след това има структура на областно ниво и едно обединение, което е на национално ниво. Последната промяна в закона за тази организация е направено през 2004 или 2005 г., когато се разтваря ветрилото и на тази организация се вменяват задължения като фермерското обучение, образование, подкрепа за образование на децата на фермери, които нямат възможност. Разбира се задължително всеки земеделски производител получава актуална информация за сферата, в която той работи и държавата предоставя важна и стратегическа информация директно на организацията. От една страна всеки който участва в тази организация си плаща членски внос, но от друга страна държавата подпомага дейността й”, допълни той.

Австрийският модел

“Друг пример е австрийският модел със задължително членуване. Според направлението, в което всеки членува, има ставка за плащане, но срещу това той получава цялата актуална информация, не само за своя регион, но и за Австрия и цяла Европа и за тенденциите в бизнеса и развитието”, сподели Кабил.

“На организацията в Турция, обединението на всички земеделски камари, няма нито един  форум, на който да не присъства министър на земеделието. Националните и международни форуми, на които аз съм присъствал като министър, задължително се откриват от премиера на страната. Вижте за какво ниво става въпрос и за каква функция и задачи на тези организации и то през призмата на развитието, стабилността и целеполагането”, допълни още той.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements