Не-ГМО соята се превръща в нишов продукт

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Соята е най-сериозният източник на протеин във фуражите в глобален мащаб. ЕС разчита основно на внос за задоволяване на нуждите си от фураж – 95% от соята, която се внася в Европа е внос, отчита докладът „Ход срещу зърното“ на Националния фермерски съюз на Обединеното кралство. Според  доклада ежегодно вносът на соя в Общността се равнява на 60 кг за всеки мъж, жена и дете, а не-ГМО соята се превръща все повече в нишов продукт. Почти цялото количество соя, което използват европейските фермери, се внася от държави в Северна и Южна Америка, където усвояването на ГМО технология е 90% от производството на културата.

Към момента 80% от сортовете соя в света са ГМО, а при сортовете царевица е 30%.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама