Намаляват площите със зеленчуци в страната през 2019 г.

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

 

През стопанската 2019 г. площите, използвани за производство на зеленчуци в земеделските стопанства, са 40 хил. ха, което е с 10% по-малко от предходната година, показва родната агростатистика. Откритите площи, засадени със зеленчуци, са 39 хил. ха, от които са реколтирани 37.6 хил. ха.

Оранжериите са с площ 922 ха, като са използвани 1.32 пъти за производство на зеленчуци. Продукцията от зеленчуци–реколта ’2019, е в размер на 752.1 хил.тона, като от тях 100.8 хил. тона са оранжерийно производство. Най-голямо е производството на картофи – 197.4 хил. тона, домати – 145 хил. тона, дини – 96.8 хил. тона и краставици – 67.8 хил. тона. Производството на култивирани гъби е 954 тона.

Най-голям процент директна пазарна реализаця на дребно намира пиперът, като 20% от произведените количества са реализирани на дребно. В търговските вериги се продават най-добре картофи, зеле и краставици и корнишони, като там са реализирани съответно 83%, 80% и 78% от произведените количества в страната. Пиперът и доматите отиват предимно за преработка, съответно 29% и 28% от производството у нас.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама