Най-застрашени при отрицателни температури са сливите и кайсиите, а след това прасковите

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

В момента най-застрашени при отрицателни температури са сливите, кайсиите, след това прасковите, по-малко застрашени са ябълките и крушите. Това каза за агенция „Фокус” доц. дсн Стефан Гандев, директор на Института по овощарство в Пловдив. „Понеже те имат един значително по-късен цъфтеж, тоест намират се по- назад в развитието си, което е предпоставка за по-голяма издръжливост на отрицателни температури”, допълни той.

„Овощните видове в момента приключват задължителния си зимен покой. Все още не са излезли от него. Не съществува опасност от измръзване”, посочи Стефан Гандев и уточни, че в зависимост от овощния вид овошките издържат на температури от минус 4-5 градуса до минус 10 градуса. По думите му, колкото е по-късен цъфтежът и по- късно развитието на даден сорт или овощен вид, толкова по- издръжлив е на отрицателни температури.

„Много е трудно да се каже за реколтата, понеже не са минали отрицателните температури, тоест ниските зимни температури. Трябва да имаме предвид, че е възможно да има и пролетни слани, които също могат да компрометират до голяма степен добива”, посочи той. „Не считам, че ще има някакви отклонения от реколтите по овощните видове, в сравнение с предните години. Освен ако природата не ни изненада с пролетни слани или ниски зимни температури”, каза още Стефан Гандев.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама