Най-застрашени при отрицателни температури са сливите и кайсиите, а след това прасковите

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

В момента най-застрашени при отрицателни температури са сливите, кайсиите, след това прасковите, по-малко застрашени са ябълките и крушите. Това каза за агенция „Фокус” доц. дсн Стефан Гандев, директор на Института по овощарство в Пловдив. „Понеже те имат един значително по-късен цъфтеж, тоест намират се по- назад в развитието си, което е предпоставка за по-голяма издръжливост на отрицателни температури”, допълни той.

„Овощните видове в момента приключват задължителния си зимен покой. Все още не са излезли от него. Не съществува опасност от измръзване”, посочи Стефан Гандев и уточни, че в зависимост от овощния вид овошките издържат на температури от минус 4-5 градуса до минус 10 градуса. По думите му, колкото е по-късен цъфтежът и по- късно развитието на даден сорт или овощен вид, толкова по- издръжлив е на отрицателни температури.

„Много е трудно да се каже за реколтата, понеже не са минали отрицателните температури, тоест ниските зимни температури. Трябва да имаме предвид, че е възможно да има и пролетни слани, които също могат да компрометират до голяма степен добива”, посочи той. „Не считам, че ще има някакви отклонения от реколтите по овощните видове, в сравнение с предните години. Освен ако природата не ни изненада с пролетни слани или ниски зимни температури”, каза още Стефан Гандев.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА