Над 1,325 млрд. са произведените яйца в България през 2021 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Тези данни показват спад в проийведените яйца с малко над 4% на годишна база

Произведените яйца в България през 2021 година са 1 325 578 хил. броя – с 4.1% по-малко спрямо предходната година. Това става ясно от публикувания доклад на Министерство на земеделието за птицевъдството в България през 2021 г.

Яйцата от кокошки са 1 305 215 хил. броя или с -4.1% по-малко спрямо 2020 г. От тях 1 067 474 хил. броя са яйцата за консумация, при които се отчита намаление с 6.6%  спрямо 2020 г., а разплодните яйца от кокошки се увеличават с 9.1% до 237 741 хил. броя.

Яйцата от кокошки заемат 98.5% от всички произведени яйца през 2021 г., яйцата от пъдпъдъци са 0.9% и яйцата от патици са 0.6%. Яйцата за консумация заемат 81.5% от общото производство на яйца.

Намалява производството на яйца от пъдпъдъци, но се увеличават яйцата от патици

Произведените яйца от пъдпъдъци са 11.9 млн. броя, което е с 14.1% по-малко спрямо 2020 г. Яйцата от патици са 8.0 млн. броя – с 14.6% повече.

Най-много яйца са произвеждат в Североизточна България

С най-голям дял при производството на яйца е Североизточният район – 29.9%, следват Южният централен район – с 22.2% и Северният централен район – с 18.7% от общото производство на яйца.

На първо място по производство на яйца от кокошки за консумация е Североизточният район – с 34.1%, следван от Южния централен район с 27.3% и Югоизточния район с 14.4%. От произведените 245 533 хил. броя разплодни яйца 96.8% са яйцата от кокошки и 3.1% – от патици.

Най-много разплодни яйца се произвеждат в Северния централен район (48.3%) и в Югоизточния район – 31.3% от общото производство.

произведените яйца, 2021 г.

Общото тегло на произведените яйца през 2021 г. е 80 956 тона, което е с 4.8% по-малко спрямо 2020 г.

Средно тегло на яйцата през 2021 г.

Средното тегло на яйцата от кокошки е 61.4 грама, на яйцата от пъдпъдъци – 13.6 грама, а на яйцата от патици – 77.4 грама .

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама