На второ четене: НС прие Законопроект за изменение на Закона за защита на растенията

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

С промените се урежда използването на дронове за извършване на мероприятия в селскостопанската дейност

Днес на второ четене в Народното събрание депутатите приеха Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на растенията.
С промените се урежда използването на дронове за извършване на мероприятия в селскостопанската дейност.
Новите технологии вече се използват за растителната защита, но до момента имаше празнота в правната уредба.В сега действащия Закон за защита на растенията са уредени два вида пръскане — въздушно и наземно, но дроновете не могат да бъдат причислени към тях.
Използването на новите технологии осигурява редица предимства, свързани с намаляване вредните последици от използването на пестициди и осигуряване на възможност за развитие на така нареченото прецизно земеделие, чиято крайна цел е използването на възможно най-щадящите методи и технологии за растителната защита, както и намаляване на количествата използвани пестициди, респективно вредните въздействия от тях. Използването на дронове за растителна защита изключва възможността за вредно въздействие върху хората, които извършват пръскането, водните басейни и околната среда.
Част от промените предвиждат за всяко третиране да се прави запис, който ще доказва спазването на условията, ще показва географското местоположение на всеки третиран парцел, датата и часа на прилагане и количеството използван продукт.
Операторът на безпилотната летателна система ще има задължение да предоставя записа на съответната Областна дирекция по безопасност на храните. Продуктите за растителна защита, които се използват, трябва да са преминали процедура по одобрение, предшествана от оценка на риск, написа председателката на Комисията в НС Десислава Танева в профила си във фейсбук след гласуването.
Подробно са разписани изискванията към операторите на безпилотната летателна система. Предвидени са ограничения относно разположението на площите, които ще бъдат третирани, допълни Танева.
Измененията предвиждат Българската агенция по безопасност на храните да създаде и да поддържа на интернет страницата си публичен електронен регистър за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности.
Законопроектът е внесен от Десислава Танева и нейни колеги народни представители, и влиза в сила след обнародването му в Държавен вестник.
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА