На Петровден земеделската работа се върши само до обяд

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

На Петровден земеделската работа се върши само до обяд. „Легендата разказва, че Свети Петър, виждайки как хората се трудят под горещото слънце, сам грабнал сърпа и започнал да работи с тях”, казва Веска Спасова, етнолог в Регионален исторически музей – Кюстендил, цитирана от агенция Фокус.

По думите й, днес се извършват обричания, правят се курбани или молебен за дъжд, ако годината е суха. На този ден приключват двуседмичните петровски пости. На трапезата задължително се слага печено пиле, омесени питки, първите узрели ябълки – петровки, както и бел мъж – специално ястие, приготвено от прясно неизцедено сирене, масло и царевично брашно.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама