На глава от населението се падат по 200 произведени яйца годишно

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

В момента в България има над 5 милиона кокошки, а на глава от населението се падат по 200 произведени яйца годишно. Това съобщи председателят на Съюза на птицевъдите в България Димитър Белоречков, за „Новинар”. Той допълни, че у нас в момента има добро производство на яйца, но консумацията намалява значително. Страната ни е и сред основните износители заради ниските цени.

Сред причините за това е, че у нас производството е много по-голямо спрямо Западна Европа. Друг бонус е, че птицевъдството не е толкова енергоемко и се влияе по-малко от стойността на тока. Експертът допълни, че в момента производителите продават на магазините бройка яйце за 15-18 стотинки в зависимост от категорията – S, M или L.

Износът ни е основно за Гърция и Германия. „В момента в южната ни съседка има натиск за ликвидация на кокошките и ние имаме пазар там”, уточни Белоречков.

Той каза още, че страната ни изнася и яйца за Германия, като ги продава на предприятия за преработка. След това германските фирми ги изсушават и ги пращат в САЩ, където има недостиг заради птичия грип. Белоречков уточни, че у нас предприятията за изсушаване на яйца са едва три и са с много малък капацитет.

По думите на Белоречков в момента цените са по-ниски и заради сезона. През зимата дори в селата се купуват яйца, тъй като когато е студено, кокошките не снасят.

Според Белоречков за една година общо яйцата само за консумация у нас са около 1,3 милиарда. Отделно са произведени и 140 милиона за инкубация.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА