В момента в България има над 5 милиона кокошки, а на глава от населението се падат по 200 произведени яйца годишно. Това съобщи председателят на Съюза на птицевъдите в България Димитър Белоречков, за „Новинар”. Той допълни, че у нас в момента има добро производство на яйца, но консумацията намалява значително. Страната ни е и сред основните износители заради ниските цени.
Сред причините за това е, че у нас производството е много по-голямо спрямо Западна Европа. Друг бонус е, че птицевъдството не е толкова енергоемко и се влияе по-малко от стойността на тока. Експертът допълни, че в момента производителите продават на магазините бройка яйце за 15-18 стотинки в зависимост от категорията – S, M или L.
Износът ни е основно за Гърция и Германия. „В момента в южната ни съседка има натиск за ликвидация на кокошките и ние имаме пазар там”, уточни Белоречков.
Той каза още, че страната ни изнася и яйца за Германия, като ги продава на предприятия за преработка. След това германските фирми ги изсушават и ги пращат в САЩ, където има недостиг заради птичия грип. Белоречков уточни, че у нас предприятията за изсушаване на яйца са едва три и са с много малък капацитет.
По думите на Белоречков в момента цените са по-ниски и заради сезона. През зимата дори в селата се купуват яйца, тъй като когато е студено, кокошките не снасят.
Според Белоречков за една година общо яйцата само за консумация у нас са около 1,3 милиарда. Отделно са произведени и 140 милиона за инкубация.